Články

Brdské kolečko

Brdské kolečkoKdyby byly silnice v ČR hodny svého jména, prakticky by se dalo jezdit křížem krážem a člověk by pořád jel krásně zvlněnou krajinou, protkanou stužkami silnic odněkud někam. Jenže realita je díky naší politické reprezentaci jaká je a pokud nedisponujete cestovním endurem, pak své cesty musíte stavu silnic přizpůsobit.

 

Brdské kolečkoUvedené kolečko je vlastně důsledkem daného stavu, kdy jsem se snažil najít pár tras v okolí svého bydliště, na kterých bych se mohl „udržovat“ nebo jen tak po práci provětrat hlavu. Trasa by se měla vyznačovat malým provozem, zatáčkami a pokud možno slušným asfaltem. Navíc tato trasa nabízí několik variant. Popíšu tu nejdelší.

Ze severu se na okruh dostanete nejlépe po silnici II/174 z Milína do Březnice. Úsek Milín – Tochovice by si jistě už taky zasloužil nový povrch, ale stále je to ještě sjízdné a pokud netrefíte vyšší provoz v pátek nebo neděli odpoledne, těm hrbolům a záplatám se na motorce elegantně vyhnete po zachovalejší polovině silnice a ještě si k tomu užijete hezkou zatáčku. Z Tochovic do Březnice je už silnice pár let opravená.

V Březnici u zámku zabočíte doprava na most přes říčku Skalici a následně za mostem zabočíte na silnici I/19. Až do Mirovic vás čeká úsek s dobrým povrchem, poměrně malým provozem zpestřený sérií pěkných zatáček.

V Mirovicích ještě před přejezdem zabočíte doprava. Krátká místní spojka vás zavede na silnici II/175. Té se budete držet až do Blatné. Silnice není vyloženě tankodrom, do dokonalosti jí na druhé straně také leccos schází. Ale je poměrně dobře sjízdná i na silničních strojích a pár zatáček si užijete i zde. Zvláště, pokud už budete mít trasu trochu najetou.

Brdské kolečkoV Blatné zabočíte u zámku doprava na silnici I/20. Pokračujete směrem na Lnáře. Jakmile vyjedete z Blatné, máte několik možností. Buď pokračovat po silnici I/20 dále na Tchořovice a Lnáře. Nebo hned za benzínovou pumpou Pap Oil odbočit na místní komunikaci směr Kadov. A to je lepší volba, než to kalít po rovné I/20. Silnice je opravená a vine se lesy a loukami.

V Kadově opět máte dvě možnosti. Doprava na Lnáře, kde se napojíte na I/20 nebo doleva po II/174 na Velký Bor. Opět příjemná okreska s průměrným povrchem.

Ve Velkém Boru zatočíte doprava na silnici II/188. Úsek s několik dlouhými rovinkami, které však končí poměrně ostrými zatáčkami. Upozornění pro střelce – rovinkáře. :-)

Projedete Defurovy Lažany a Černice. Po pravé straně se vám naskytne pohled na Široký rybník a také odbočka na obec Chanovice. Obrovská cedule hlásá, že silnice byla opravena za přispění EU. Doporučuji se projet. Je to sice jen necelých 5 km tam a zase zpátky, protože silnice vede do Chanovic a z Chanovic už se fakt blbě hledá sjízdná cesta. Ale svezení stojí za to hned ze dvou důvodů. Za prvé, pěkná cesta s minimálním provozem, takže si můžete užít střelbu a za druhé, taková exkurze do alternativní reality. Jak by to bylo krásné, kdyby všechny silnice byly takové. Všimněte si vyasfaltovaných sjezdů na pole. Jako v Rakousku. :-)

Brdské kolečkoTak zpátky do reality a silnici II/188. Pokračujete na sever až narazíte na nám již I/20. Odbočíte doprava na Kasejovice. V Kasejovicích pozor. Na takovém malém náměstíčku nebo spíše návsi, u kostela, nebudete pokračovat doprava po I/20, ale rovně, na krátký úsek dlážděný kostkami. To vás vyvede z Kasejovic na další místní komunikaci. Bohužel, asfalt už za těch pět let, co tudy jezdím, začíná praskat a je otázka, kolik zim ještě vydrží. O tom, že tuto silnici někdo kvalitně opraví si nedělám iluze. Ostatně i tak je malý zázrak, že tady něco takového je. Takže užívejte, dokud můžete. Silnice se vyhoupne na kopec a poskytne vám krásný výhled na Brdy a vrch Třemšín. Následně zvolna klesá táhlými zatáčkami k Újezdskému rybníku.

Dole na křižovatce se silnicí II/177 zabočíte doleva. Silnice je opět překvapivě opravená jak ve směru od Lnářů, tak, až na krátké úseky, ve směru na Mladý Smolivec. Průjezd obcí – klasika. Ale když pojedete padesát, je drncání snesitelné. Za obcí opět lepší povrch. Radošice, Chynín, Nové Mitrovice. Pěkné svezení skrz na Brdy.

Na silnici I/19 zabočíte doprava. Silnice je v dobrém stavu, takže si můžete užít krásnou zatáčkovitou pasáž mezi Hořehledy a Borovnem. Za Borovnem následuje jedno hezké esíčko a pak již silnice jen stoupá, aby překonala Brdské hřebeny. Trasa mezi Míšovem a Věšínem má jen několik zatáček. Ale následují po rovinkách a bohužel, mohou být zrádné, čehož smutným důkazem jsou pomníčky u silnice. Navíc zde spousta řidičů podcení klimatické pomínky. Brdy nejsou kdo ví jaké hory. Ale těch pár metrů nadmořské výšky spolu s vzrostlým lesem dokáže nečekaně změnit podmínky na silnici k horšímu. Jezdím tudy často a zvláště na podzim nebo brzy na jaře vás zde může překvapit mokrá silnice, i když svítí sluníčko a celou dobu jedete za sucha.

Brdské kolečkoZa Věšínem vás čeká jedno hezké a přehledné esíčko a pak již jen dlouhá rovinka do Rožmitálu. Silnice obec obchází. Ale je zde omezená rychlost na 70km/h, což bych doporučoval více méně dodržovat. Opravdu zde není dobré letět 200+, protože je zde několik křižovatek s místními komunikacemi a ten děda ve stodvacítce z vedlejší vaši rychlost fakt nemusí odhadnout.

Závěrečný úsek Rožmitál – Březnice nabízí opět slušný asfalt a přehledné zatáčky. Pěkné svezení. Je možno také pokračovat na sever po I/18 na Příbram, ale ta je poměrně nudná a je škoda se o tento úsek připravit.

No a v Březnici si můžete dát na náměstí pauzu se zmrzkou. Pokud jste přijeli od severu, můžete jet zpátky opět po II/174 na Milín nebo se vrátit po I/19 do Rožmitálu a zde zabočit na I/18 na Příbram. Jak jsem již psal. Silnice poměrně nudná, ale skýtá pěkný pohled na Brdský hřeben. Hned za Rožmitálem můžete vidět vrch Praha s meteorologickým radarem. Pohledu od obce Láz dominujte vrch Třemošná.

Co je cestou k vidění.

Březnice – zámek. Krásný zámek se zajímavými expozicemi. Doporučuji navštívit.

Blatná – známý vodní zámek. Také stojí za zhlédnutí. V přilehlém parku stáda ofrklých daňků, kteří žerou z ruky.

Kadov – malá tvrz. K vidění toho moc není (přesněji řečeno v roce 2010 nebylo). Na druhou stranu, vstupné je nízké a podpoříte tak partu nadšenců, kteří objekt dávají dohromady.

Chanovice – zámek. Pokud se projedete po nové silnici až do obce. Expozice zámku je poměrně chudá, ale snaží se tam pořádat třeba výstavy obrazů nebo fotografií. Výstava byla v ceně vstupu. Zámek je zajímavý také tím, že v něm obec zřídila Obecnou školu. Takže místní děti se učí na zámku. No, nevím, zda místní zastupitelé kradou nebo ne, ale snaží se.

Lnáře – zámek. V devadesátých létech také výjezdní sídlo vlády. V roce 1993 byl zámek navrácen původním majitelům. Od té doby jezdí papaláši do Lán. Vedle zámku se nachází Tvrz Lnáře.

Benzín – vynechám no name pumpy, kde beru opravdu jen v nejvyšší nouzi. Pokud přijíždíte od Prahy, pak v obci Dubenec, hned na konci dálnice je Eurooil. Následně je k mání Benzina ve Lnářích. Ale okruh není dlouhý. Benzín by neměl dojít nikomu.

Jídlo – Vyzkoušeno mám „Staré časy u mě“ v Borovně. Levná venkovská hospoda s výčepem z trámů, které odolají pádu velkého dopravního letadla. :-) Jídlo za lidové ceny. Neohromí ani neurazí. Míšov – stánek. Skvělé pečená žebra nebo domácí klobásky. Také zde bývá pravidelně natřískáno. Vranovice na silnici I/18, hospoda hned u cesty. Opět lidovka, docela slušná kuchyně. A naposledy Drmlovka v Bohutíně – Vysoké Peci. Opět hned u cesty. Nelze minout.

 

Máte nějaké fotky nebo doplňující informace k tomuto článku? Pošlete je na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Rádi je zveřejníme.

 

Brdské kolečko Brdské kolečko
Brdské kolečko Brdské kolečko
Brdské kolečko Brdské kolečko
Brdské kolečko Brdské kolečko
Brdské kolečko Brdské kolečko
Brdské kolečko Brdské kolečko
Brdské kolečko Brdské kolečko
Brdské kolečko Brdské kolečko
Brdské kolečko Brdské kolečko
Brdské kolečko Brdské kolečko
 Brdské kolečko Brdské kolečko