Články

Stopětkou do Jižních Čech - Dříteň - Studánky

Jižní ČechyV článku o silnici II/105 jsem ji navrhl jako alternativní spojnici Středních a Jižních Čech mimo hlavní tahy I/4 nebo I/3. Tato varianta má však nevýhodu, že vás vyplivne na silnici I/20, následuje průjezd Českými Budějovicemi a dále poměrně nezajímavá (rovná) a bohužel také nebezpečná silnice s hustým provozem I/3 na Dolní Dvořiště nebo alternativa I/39 (taktéž nic moc) na Český Krumlov, pokud se rozhodnete jet přes Vyšší Brod a Studánky. Navíc tyto silnice mají dost slepých horizontů. Opravdu je nemám rád.

 

 

Jižní ČechyAle jde to i jinak. Pokud ze silnice II/105 odbočíte za Temelínem na silnici II/122 na Dříteň.

Silnice s poměrně slušným povrchem a mírnými zatáčkami pomalu klesne k rybníkům u Dívčic. Zde křižuje železniční trať Písek – České Budějovice. Jezdím zde poměrně často, na šraňkách jsem stál jen jednou. Za obcí Novosedly opět několika pěknými zatáčkami nabere silnice pár metrů nadmořské výšky, aby u obce Lékařova Lhota křižovala poměrně frekventovanou I/20 Písek – České Budějovice. Následuje opravdu pěkná zatáčkovitá pasáž před obcí Podeřiště. Ačkoli povrch není zrovna 1A, stále se zde nabízí hezké svezení.

Pokračujeme dál směrem na Netolice. Za Netolicemi již klepeme na brány Šumavy. Silnice se střídavou kvalitou, jezdecky nikterak náročná pokračuje do obce Smědeč. Zde se napojíme na silnici II/166. Za obcí Chvalšiny po levé straně známá léčebna Červený dvůr. Pokud se potřebujete zbavit závislosti. Třeba na motorce. :-)

Na křižovatce u Kájova se dáte doleva směr Český Krumlov. Při vjezdu do Krumlova uvidíte po levé straně pumpu Agip. Většinou beru benzín tady. Je tady menší provoz než na Agipce nahoře a taky lepší záchody (nahoře pokaždé, co jsem tam byl, mimo provoz).

Průjezd městem, které není sice moc velké, ale o to přecpanější turisty také nemám moc rád.

Jižní ČechyZ Krumlova pokračujeme dále po silnici II/160. Silnice, vinoucí se podél řeky, je bezesporu perlou Šumavy. Úsek Český Krumlov – Větřní je navzdory svému stáří v poměrně dobrém stavu. Ve Větřní se můžete pokochat špalíry opálených se spoluobčanů, po většinu dne zevlujících před ubytovnami a pak zase jen řeka, lesy, zatáčky.

Velká pochvala Jihočeskému kraji, který velkou část této krásné silnice opravil, takže již kousek za Větřním najedete na čerstvě (2012) položený koberec do Rožmberka a dále na křižovatku se silnicí II/163 od Dolního Dvořiště.

Zabočíte doprava na Vyšší Brod. Poměrně nezajímavý, ale krátký úsek. Před Vyšším Brodem pumpa Benzina. Kdo nenabral benzín v Krumlově a chce natankovat v Česku, má poslední možnost. U hranice sice ještě pumpa je, ale netroufám si odhadnout, co tam čepují a už vůbec to nemám zájem testovat. Prostě beru jen u větších značek.

Ve Vyšším Brodě na náměstí odbočíme do kopce na silnici II/161. Kolem vietnamských stánků s trpaslíky, obludnými lesklými baňkami na plot a jinou veteší začneme stoupat do Studánek. Odsud je to 3 km na státní hranici.

 

Máte nějaké fotky nebo doplňující informace k tomuto článku? Pošlete je na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Rádi je zveřejníme.

Jižní Čechy Jižní Čechy
Jižní Čechy Jižní Čechy
Jižní Čechy Jižní Čechy
Jižní Čechy Jižní Čechy
Jižní Čechy Jižní Čechy
Jižní Čechy Jižní Čechy
Jižní Čechy Jižní Čechy