Články

Páčky Titax

 

 Páčky Titax

Titaxy jsem koupil tak nějak pod tlakem okolností. Na podzim 2008 jsem díky „pocukrované“ silnici (čti oprava kamenem a emulzí) vymetl škarpu a obě originální páčky tím vzaly za své.

Takže koupit nové nebo je vyměnit za něco jiného? Když jsem našel na internetu slevněné Titaxy, bylo rozhodnuto. Objednal jsem zkrácenou verzi v červeném eloxu a netrpělivě čekal na balíček.

Páčky přišly hezky zabalené. Bohužel, původní fotky se mi nepodařilo dohledat. Montáž bezproblémová. Vše pasuje jak má.

Vlastní páčky jsou vzhledově povedené. To se nedá říct o dílenském zpracování. První rozčarování mi připravila poměrně velká axiální vůle v uchycení páčky. Znovu jsem kontroloval originální páčky, ale tam žádná vůle nebyla.Páčky Titax

Druhé zklamání mi připravil způsob seřizování vzdálenosti páčky od řídítka. Originální páčky se seřizují otočným ovladačem. Zde je páčka s excentrem. Je to sice pohodlnější a rychlejší, ale rozsah seřízení je nedostatečný. První tři polohy jsou prakticky nepoužitelné, protože si při brzdění mačkám prsty na řídítku. Polohu čtyři jsem používal do doby, než jsem musel prudce zastavit a prsty si přimáčkl také. Takže prakticky používám páčku v poloze 5 nebo 6. Pro spojku platí obdobné omezení s tím, že spojka mi zabírá již poměrně nahoře, takže páčku nemusím tolik vymačkávat a poloha č. 3 je bez problémů použitelná.

Páčky se vyrábí ve třech provedeních. Standardní dlouhé, dlouhé výklopné a krátké. Přemýšlel jsem o tom výklopném provedení, které by mělo být odolnější proti pádu. Ale nakonec jsem po konzultaci s jiným majitelem Titaxů zvolil krátké páčky. Připadají mi hezčí a díky délce páčky by mělo být riziko zlomení také menší. Krátké provedení páčky však vyžaduje ovládání jen jedním, dvěma prsty. Kdo je zvyklý mačkat páčku celou rukou, pak tohle není páčka pro něj.

Životnost – na páčkách je v tuto chvíli najeto necelých 50 tis. km. Kromě „vadnoucího“ eloxu nevykazují další známky opotřebení. Zvláštní je, že elox nemizí v místě otěru, ale největší opotřebení je na místech, na kterých nedochází k fyzickému kontaktu s rukavicí. Jako by ten elox spíše bledl vlivem slunečního záření než namáháním otěrem.

I když jsou páčky hezké a budí zájem a pozornost i v zahraničí, ke koupi bych je nedoporučil a už vůbec ne za doporučenou cenu. Blednoucí elox může být vlastnost a nikoli vada. Více problematický vnímám nedostatečný rozsah seřízení vzdálenosti od řidítka. Dokonce i při slevě na polovinu bych se asi rozmýšlel a zřejmě raději koupil páčky možná dražší, ale promyšlenější, od konkurence.

 

 Páčky Titax  Páčky Titax
 Páčky Titax  Páčky Titax