Články

Střípky ze srazu Holice 2008, aneb jak se točila vyjíždka

.Jaký to bylo, aneb jak natočit zahajovačku honda ,, Vfr Czech clubu,, L.P.2008
Ahoj piloti. Tak jsem se rozhodl napsat, jak jsme se připravovali na sraz, a doufám, že bude příští rok
v organizačním teamu jih, a na sraze zase veselo.

S Davem od sebe bydlíme sto km a proto spoustu věcí, který se týkají organizace klubu řešíme po internetu a po telefonu, takže když se blížil termín akce, ladili jsme detaily. Na schůzi v Říčanech jsme si domluvili konkrétní úkoly, kterým se každý z nás věnoval.Taky jsme potřebovali team pilotů a pomocníků, bez kterých by to nešlo a který byl nápomocen. Jsou to lidi, které baví život a ježdění a ví, že aby se vše podařilo, je potřeba spolupracovat ve smečce. Dave dřel jak pes a byl jsem velice spokojen s tím, že místo skákání v pytli radši zorganizoval policajty ))). Bravo. Dave poklona. Protelefonovali jsme majlant a taky projeli nějaký kilometry a je celkem haluz (velká dávka štěstí), že se to podařilo.
Můj jižní operační team : Bářík-kameraman, jeho holka jako hosteska rozdávala program srazu a leták s právní ochranou pro řidiče a hlavně motorkáře. Jarda, který dělal doprovodné vozidlo, servismana a uzavíral kolonu a vezl potřebné věci a nářadí a hostesku, aby se Báříkovi dobře manévrovalo při natáčení.
Týden před srazem na jihu: Potřebovali jsme kameramanovi kouknout na ninju, kterou si sám kupoval jako nebouranou, ale občas mu zdechla- po sundání nádrže přišlo překvapení. Byla po bouračce a karburace na šrot. Takže jsem přerušil stavbu svýho vfr a makali jsme na ninje. Zvuk vysokých otáček, který na videu slyšíte, když mašina stojí, to dělá ta rozbitá neseřiditelná karburace. Když jsem ji viděl po té opravě, šly na mě mory velké jako hory. Myslel jsem, že se rozpadne a z točení a celé dlouhé náročné a drahé přípravy bude ….. Myslel jsem, že mi praskne hlava, to jsou nervy, fakt psycho. Ninja 600 rv. 1999 má nad budíkama lešení, na který se dá luxusně přimontovat kamerka. To má moc málo mašin, taky bylo potřeba připravit a úplně vyleštit a chemicky ošetřit plexi, aby se na něj nelepily mouchy za jízdy a byl pěkný výhled a natáčení za něco stálo. A vycvičit pilota kameramana. Jezdí teprve dva měsíce, před časem jsme udělali první zkoušku natáčení. (you tube,, Motorkáři Dobříš,,) To jsem už začal tušit, že když se dobře připravíme …..zahajovačku natočíme. Ale Bářík je voják a je dobrý pilot, takže s ním nebyla skoro žádná práce. Všechno přirozeně chápal. Druhá vyjíždka byla dlouhá a rychlá, tak jsme nacvičovali i natáčení v koloně šesti mašin. Paráda, to byl fofr. A tak teda nakonec sraz naostro.
Mašina se stihla na poslední chvíli a já montoval přípravu na lešení, dobil náhradní baterie do kamery, připravil pamětovky, elektroniku. Dobíječky nabíječky vybíječky odbíječky a celou diskotéku atd a nakonec kameru připravil k natáčení na mašině.Sbalil jsem ještě úřad právní ochrany pro motorkáře, a taky sám sebe a skončil jsem až ve 2 ráno. Zadařilo se. Haleluja.
Vše jsme stihli, doprovodné vozidlo vyráželo v osm do Lysé. Sraz byl u mě a rozdal jsem poslední instrukce. Doprovodné vozidlo jelo k Davovi vyzvednout projektor, elektroniku, klubové věci, atd. My s Báříkem jsme vyjížděli z Dobříšského náměstí v 10h, ale jenom sami dva, tak jsme se radši ani netočili))). V Praze přiletěli další naši drazí piloti, jeden se svojí kočkou, která točila nebo fotila ze sedla, ti jeli napřed do Lysé. Vedení vyjíždky z Prahy jsem svěřil pilotovi, který nás zavedl trochu mimo, ale nakonec jsme i se zajížďkou vše stihli perfektně na čas. V Lysé jsme se konečně spojili do pořádné tlupy a vyjeli na naši spanilou jízdu. Kamera začala poprvé točit příjezd jižní větve do Lysé. Poslední záběry jsou z poslední vyjíždky se Sonym, když jsme dojeli slejvák. Záběry v dešti jsou ok, ale pak už jsem měl obavu, aby se kamera neutopila, tak jsme ji dali pod igelit a mazali jsme za klukama do kempu. Byl jsem strašně zvědavý, jak to dopadne. Plátno bylo natažené ani nevím jak, všechno fungovalo, ale fungovalo to jako po másle, takže to byl skutečně Vfr Czech club.
Ale říkám vám, je to honička sestavit team, který funguje tzn. Skutečně funguje, jako jeden muž, no pořád to ladíme. Ale panují nepsaná pravidla, která platí v celém vesmíru a ctí je jak vlci, tak lidské smečky a kdo ne, jde z kola ven.
Nakonec mi věci neplánovitě místo doprovodného vozidla dovezl Pétˇa Blecháč, plánovitě mi ho mělo dovézt doprovodné vozidlo. Takže doprovodné vozidlo, polepši se a Pétˇo - ještě jednou díky. Jinak děkuji všem za vaši spolupráci a podporu.
Díky všem díky. Doufám, že nás bude příště víc, takže se nepřetržitě hlaste do organizačního teamu.
A podívejte se na video a můžete sami zhodnotit, jak to dopadlo.
Poděkování Lence za trpělivou (příště by to mohlo být lepší) pomoc, když jsem dvě hodiny ladil ideální plochu na uchycení kamery a potřeboval jsem další dvě ruce.
Některé vyvolené jsem chtěl taky zapojit (nebudu jmenovat ), ale pár dní před akcí se schovali, aby náhodou nedostali nějákou funkci))))) .
Natáčení vyšlo díky organizátorům, pilotům a Bářikově energi, PROTOŽE NEKECAL A TOČIL. DĚKUJI!!

PS: točení z mašiny patří mezi nejnáročnější druhy natáčení, klade veliké nároky na hardware a vůbec veškerou techniku. Kdo to nezkusil, může to srovnávat třeba s rallye, ale je to mnohem náročnější. Jsou tady mino jiné povětrnostní vlivy a to jsou povětrnostní vlivy naživo. Atd. atd. atd. Takový povětrnostní vlivy na meteo mapě v televizi jsou sterilní, jako by neexistovaly, ale pravda se ukáže nemilosrdně za jízdy. Pokud odpadne nějaká součást systému( třeba kamera),nemá smysl ani zastavovat a hledat ji, bude našrot, a taky může taková letící kamera ohrozit účastníky provozu. Zajímám se o to půl roku a všichni piloti různých spalovačů benzínu se shodují, že nejdůležitější je spolehlivost!!! Nakonec místo drahé a komplikované techniky, kterou na mašině stejně chytráci nezkoušeli, nebo profesionální techniky, která stojí tisíce euro a taky s ní nikdo u nás pořádně nemá zkušenosti, jsem vyvinul systém ,,izolačka to jistí,, Vymyslet, vyzkoušet a pořádně nalepit mě stálo 20 hodin čisté práce a izolačku(nejlepší je ta hliníková) a prázdnou krabičku od ice coffe, izolačky je celkem obrovská spotřeba hlavně v začátku. Takže celá paráda stála 250kč za izolačky. Jediná použitelná kamera, je kamera se záznamem na pamětovou kartu, a stíhá min. 24obrázku za sekundu, jinak to nefunguje a čím menší kamera tím líp, na velký kamery stejně není místo. A hlavně žádné kabely.
RIDE TO LIVE LIVE TO RIDE
Klidně se zastavte pro radu.Nebo radou přispějte.
Do teamů na další akce se nahlaste u mě nebo u Davea, moraváci taky.
Mája napsala článek do čmn a vyšel! čmn č.18 str.33 ,,Společná akce,dobrá akce,,)))))))supr
Overkill
Vfr builder
1.Motorcycle division Overkill