Články

Sedla

SedlaNechat si sedlo přešít nebo nechat originál? A pokud přešít, kde? Sedla a zkušenosti členů klubu s nimi.

Bagster

Pojmem v oboru na zakázku šitých sedel je francouzská firma Bagster, která nabízí své služby prostřednictvím zastoupení i v ČR. Jedná se o kvalitní výrobek. Nevýhodou je však vyšší cena.

Konkrétní zkušenosti s tímto sedlem má Zdenále:

Sedlo jsem objednal u firmy HZMOTO . Je celogelové, jezdec i spolujezdec. Pohoda, spokojenost. Zašlete jim sedlo, oni jej zašlou do Francie, kde jej přešijí dle vašeho grafického návrhu a pošlou zpět.
Sedlo mám asi šest let, je stále nepoškozené. Nevadí mu ani déšť. Ježděno i na delších trasách - Alpy, Dolomity atd. a zatím stále drží.

Ceny (2013):

  • Základní cena sedla: 7500,- Kč
  • Sedlo s gelovou výplní na pozici řidiče: 8200,- Kč
  • Sedlo s gelovou výplní na pozici spolujezdce: 8200,- Kč
  • Gelová výplň v celém sedle: 8700,- Kč

Příjemná je možnost navrhnout si sedlo pomocí webového konfigurátoru

Zdenálův Bagster:
Sedla Sedla
Sedla Sedla
Sedla  

 

Vladův Bagster:

Sedlo jsem viděl u kámošů z klubu. Řeklli mi, že si ho nechali dělat v Bagstru ve Francii. Na webovce jsem si ho vymodeloval dle svých představ, vytiskl si konečnou podobu a zašel za svým dealerem do Hondy ve Valmezu. Dal jsem jim vytištěný obrázek s návrhem, původní sedlo a oni vše zařídili. Kam ho odeslali, nevím. Vše probíhalo mimo sezónu v zimě. Asi za měsíc mi volali, že je sedlo hotové. Dárek k jezíšku :-). Cena, kterou jsem zaplatil, byla 8.500,- Kč komplet, konečná. Se sedlem jsem maximálně spokojen. Z počátku sezóny mne vždycky pálila prdel. S tímhle sedlem ne. Alenka se na mne při brzdění klouzala, teď nemá problém. Ujel jsem na něm s Alenkou za jeden den v kuse 1 351,5 km a prdel v pohodě. Kámoš v tandemu s batůžkem uz nevěděli jak mají na moto sedět, jak je prdel pálila. Vynaložených peněz nelituji. Přinesly mi nejen pohodlí a lepší požitek z jízdy, ale s tímto sedlem se mi motorka také více líbí. Hodnotit mohu jen palcem nahoru. Doporučuji. Hlavně cestovatelům.

Sedla Sedla
Sedla Sedla
 Luboš - Bagster

 SedlaPsal se rok 2006, podzim a já nadšený ze své první sezony na VFR 800 začal přemýšlet jak svou krásku ještě vylepšit.

Jak už to tak bývá nápadů byla spousta,  finance omezené,  ale "když ji miluješ, není co řešit".  Jedna z věcí do kterých jsem se rozhodnul jít bylo prošívané sedlo. Těch cca 8 let zpátky to u nás v republice nebylo rozhodně nic častého a tak i možnost výběru dodavatele byla značně omezená. Jako nejlepší volba mi vyšlo sedlo Bagster. Především protože na ně byly nějaké recenze a co jsem uvítal byla možnost jej objednat přes prodejce HZmoto z Nových domků u Jihlavy,  tedy nedaleko od nás. Nejprve jsem začal shánět druhé sedlo, protože originál jsem si chtěl ponechat netknutý. To se zadařilo za mrzký peníz s tím, že u řidiče bylo o 3 cm vybrané. S tímto sedle jsem oslovil pana Hlouška z HZ a začli jsme se domlouvat jak vše proběhne. Takže v první řadě design. Za druhé výška a délka plochy pro jezdce/ spolujezdce. Zde je mám pocit možnost úpravy v rozmezí +-2cm snad všemi směry. Další možnost je  volba gelu. Vzhledem k tomu, že vlastním výroční model a ten je barevně poměrně divoký něchtěl jsem se sedlem přestřelit a dlouze zkoušel různé kombinace. Prodejce mi nabídnul ať si půjčím kompletní vzorník na víkend domů což jsem samozřejmě využil. Po dlouhém rozmýšlení a upravování v garfických programech bylo jasné, že chci něco decentního, nebarevného, protože to už by bylo na danou motorku moc. I dnes jsem s volbou spokojen a nevolil bych zřejmě jinak. Původní výšku jsem nechal upravit na standartní , gel jsem nakonec neobjednal. Dodání sedla bylo po 6 týdnech od objednání tak jak bylo slíbeno. Dosud má sedlo za sebou 7 sezon a cca 80t.km. Nikde nevykazuje žádné opotřebení. Snad jen prošívaný nápis VFR už je trochu ztmavlý, ale zřejmě by to napravila nějaká pěna na čistění čalounění. Co se týče pohodlí tak je určitě příjemnější než originál. Spolujezdec ani při prudším brždění nesjiždí na řidiče. Polstrování-tuhost od Bagsteru je pro mě osobně tak akorát. Ani tvrdé ani měkké. Je možná o něco poddajnější než originál, ale ne mekké, což nemám rád.  Tisíc km za den se na něm dá zvládnout, ale rozhodně to není nějaká pohodička -což je dáno ale spíš motorkou než sedlem samotným. Zkrátka na sedlo samotné si nelze stěžovat ani při cestování ani při sportovnějším zacházení.

 

souhrn:

cena v roce 1/2007 - 6500Kč

gel - +1000Kč řidič + 500Kč spolujezdec

doba vyhotovení včetně dopravy - do 6 týdnů

spokojenost - značná, nemám důvod nedoporučit

 

Dnes bych zřejmě šel do sedel z Mohelna, protože kvalitu mají výbornou a cena je prostě příjemnější než od Bagsteru. Na druhou stranu ten "gauč" styl mohelňáků co jsem na většině motorek viděl se mi moc nelíbí.

Sedla Sedla
Sedla Sedla
Sedla Sedla

 

 DDT custom seats

Jedná se o tuzemskou firmu DD Tuning sídlící v Mohelně nedaleko Brna. Ukázky na webu vypadají také velmi zdařile. Cenově, zvláště při použití jejich nejdražšího pěnového materiálu GF-TECH300, se dostává na úroveň Bagsteru.

Ceny:

Dvojsedlo D-Cushion (podobný styl jako Zdenálův Bagster) - od 4300 kč

Příplatkový materiál GF10 - 500 kč za jedno sezení

Příplatkový materiál GFH - 1500 kč za jedno sezení

 

Čalounictví Horáček

Sedla  Lukáš: Nechal jsem si přešít sedlo loni. Projel jsem nějaká fóra a nejdříve byl rozhodnut, že si to nechám udělat v DD Tuning Mohelno, jako většina lidí. Pak jsem se tomu ale začal věnovat víc a na nějakém fóru narazil na doporučení na čalouníka v Praze - Zbraslavi . Dotyčnému jsem tedy zavolal a sjednal si návštěvu. Už když jsem přišel k němu do garáže jsem z toho měl dobrý pocit, všude krásně čisto, srovnáno (což i pak odpovídalo jeho preciznosti), zaparkovaná motorka... prostě krásná čistá dílna.  Navíc p. Horáček je velký sympaťák a rád si povídá o motorkách.
Nejdříve jsme řešili změnu sklonu sedla... přeci jen s tím sklonem dopředu dolů se mi dost často stávalo, že mě přítelkyně při brždění natlačovala na nádrž.. což se mému "píp" moc nelíbilo. Bylo domluveno, že p. Horáček srovná sklon tak, že sedlo v mé zadní části více narovná a u spolujezdce vepředu přidá... takže z toho udělá takové schody...
Druhá část výplň... dost jsme diskutovali na téma gel. Moc mi jej nepodoručoval z dlouhodobé perspektivy, poněvadž po delší době se gel vymačká a už se nevrací do původní podoby. Když na své motorce testoval různé druhy výplně, nejlepší zkušenosti měl (a má) s tzv. studenou pěnou. Na první pohled podobné molitanu, ovšem s mnohem lepšími vlastnostmi (komfort, živostnost, aj.)
Třetí část potah... no, zcela upřímně, zde je plná inspirace ze sedla p. Horáčka na jeho motorce. Jednoduché šití, boky z koženky alá karbon, středy z klasické černé koženky. Chtěl jsem prostě úhledné, nenápadné sedlo, co splní svůj účel a přitom na motorce nebude vypadat jak slon v porcelánu.  Tento čalouník nepoužívá klasickou koženku, která se natahuje standardně čtyřmi směry do kříže, ale takovou, která se natahuje osmi směry, tudíž je mnohem poddajnější a mnohem méně se vytahuje, takže sedlo (přesto že koženka je dost měkká) po nějaké době nevypadá jako vytahanej svetr...

SedlaStudená pěna je asi 1 cm silná a já i přítelkyně jsme dost řešili, jestli dát jednu vrstvu nebo 2, kvůli komfortu. Čalouník navrh fantastické řešení v podobě, že upraví sedlo do nového tvaru, udělá jen provizorní potah (který je možné sundat a nandat), do toho 2 vrstvy pěny a s přítelkyní si uděláme testovací jízdu. Během jízdy jsme pak jednu vrstvu vyndali a mohli přímo porovnat rozdíl v počtu vrstev... výsledek, já 2 vrstvy, přítelkyně jednu.

No a teď to nejlepší... odvezl jsem mu sedlo a za 2 dny pro něj jel na testovací jízdu (viz řešení počtu vrstev pěny), druhý den jsem mu sedlo odvezl zpátky a za další 3 dny mi volal, že sedlo je hotové k vyzvednutí. 
A cena?... celé toto všechno 2.700,- !!!!!

Doufám, že to celé nevyznělo jako jedno velké PR, ale z celé této záležistosti mám ještě do dneška velkou radost... příjemné jednání p. Horáčka, absolutní preciznost jeho práce, do týdne hotovo, vynikající cena... co víc si přát.

Chtěl jsem něco jednoduchého, elegantního a nenápadného. Navíc jsem dal na radu čalouníka, která zněla.. čím víc švů a šitých nápisů, tím je životnost sedla menší.

Sedla Sedla