Články

PF 2021

P9182056Letošní rok byl dozajista výjimečný. Epidemie Covid-19 zamíchala karty celému světu. Přesto se podařilo uspořádat srazy v obou termínech, i když ten podzimní byl spíše rodinný. Ale přizpůsobili jsme se.

Přizpůsobil se také Jarak, zapřisáhlý VFRák, který po letech objevil, že na některých motorkách se mu s ohledem na jeho konstituci pojede zkrátka lépe a i když ohnivě prohlašoval, že VFR NIKDY neprodá a bude na ní jezdit na srazy. Tak, kolik to bylo? Půl roku? 😀

Nic netrvá věčně. Přizpůsobit se musí i VFR Club. Pokud bychom jej nechtěli transformovat na klub veteránů. VFR zkrátka stárne a jak to vypadá, lepší už to nebude. Novou VFR už si nekoupíte. Nejprve Honda zazdila osmistovku a když po letech přišla dlouho očekávaná modernizace, bylo pozdě. V4 zkrátka výrobně nikdy nebude levnější než řadový dvouvál a pokud tyto dvouvály výkonem V4 překonají, kdo si jej koupí? Ano, pár nadšenců. Ale to účetní v Japonsku nepřesvědčí. S očekávaným litrem Honda nikdy nepřišla a VFR1200, ačkoli výborný stroj, se kasovním trhákem také nestal. Jako sportovní stroj byla málo sportovní a jako cestovní málo cestovní. Pokus recyklovat vyvinutou techniku v cestovnějších verzích Crossrunner/Crosstourer částečně vyšel, ale spásu nepřinesl. A do toho zpřísnění emisních norem, což byla sama o sobě stopka pro nejeden model bez ohledu na výrobcei. Vzpomeňte si na nabídku motocyklů v roce 2008 a podívejte se, co si můžete vybrat dnes. Většina výrobců jde cestou unifikace. Jeden motor v různých kabátech. Kupodivu výjimkou jsou evropští výrobci. BMW má modelovou řadu stále širší a Ducati uvádí Multistradu V4. Bohužel nevypadá to, že by na sraz někdo v nejbližší budoucnosti přijel na fungl nové Hondě V4. A možná ani v budoucnosti vzdálenější. No, ale slunko vyjde i tak.

Naštěstí VFR klub nikdy nebyl ortodoxní. Někteří si svou VFR ponechají. Možná přijdou noví, kteří si koupí ojetou a splní si tak svůj dávný sen. A někteří holt přesedlají. Protože nejde o to, na jakém stroji kdo jezdí, ale jaký kdo je. A že jezdí.

Jsem rád, že v klubu jsou fajn lidi, kteří pomáhají držet klub nad vodou a se kterými se budu rád setkávat. Děkuji za všechny ty krásné chvíle i legraci, kterou jsme spolu prožili. A doufám, že ještě prožijeme. Všechno nejlepší do nového roku.

Scalla

P.S. Příznačnou fotku jsem si zapůjčil od Jirky72 😉

{jcomments on}