Články

Tankování s mobilem

image001Pojem smartphone neboli „chytrý telefon“ pomalu zdomácněl a dnes již takový přístroj nikdo nebere jako něco extra. Samozřejmě, přístroje se mohou lišit cenou nebo výbavou,  ale dá se říct, že v principu si jej může dovolit každý. Spolu s expanzí těchto přístrojů dochází také nárůstu počtu aplikací, které jsou pro tato zařízení dostupná. K dispozici jsou aplikace pomalu na všechno. Včetně toho, když chcete najít nejbližší záchod. Banky následují tento trend a snad již dnes neexistuje větší banka (v Česku nebo na Slovensku), která by svou bankovní aplikaci nenabízela. Prodejci paliv následují a přidávají možnost platit mobilem přímo od výdejního stojanu. Aktuálně tuto možnost nabízí Benzina, Shell a Globus.

Benzina

image005Pokud chcete platit mobilem v síti Benziny, potřebujete si stáhnout aplikaci Benzina Platby. K dispozici je jak pro Android, tak pro iOS. Po nainstalování aplikace si v nastavení musíte spárovat nějakou platební kartu. Jedno, zda kreditní nebo debetní. Podstatné je, aby byla funkční. Aplikace provede ověřovací platbu (kterou vám následně vrátí). Spárovat můžete pouze jednu kartu. Aplikace není složitá a její součástí je také výuková prezentace, jak pomocí aplikace zaplatit.

V principu je to jednoduché:

  • Přijedete na pumpu, natankujete.
  • Na každém stojanu je tabule s QR kódem. Ten pomocí aplikace načtete a potvrdíte částku. Následně to relativně dlouho trvá, možná 10 – 15 sekund, než se platba zrealizuje, než přijde oznámení na kasu, že jste zaplatili a kdo ví, co všechno na pozadí probíhá. Jakmile aplikace oznámí úspěšnou realizaci platby, můžete se sebrat a jet. Historii plateb a účtenky najdete také v aplikaci.

Na motorkách se to moc nevyužije, ale kdybyste byli v nouzi a měli na benzín jen omezenou částku, je možné na čerpacích stanicích Benzina Express zvolit následující postup:

  • Načtete QR kód.
  • Zvolíte maximální částku.
  • Potvrdíte platbu.
  • Tankujete. Po dosažení předvolené částky se čerpání automaticky zastaví.

Výhody:

  • Jednoduchá obsluha.
  • Můžete si vybrat, zda chcete platit předem nebo až po natankování.
  • Stojan se vám načte automaticky z QR kódu.

Nevýhody:

  • Je možné přiřadit pouze jednu kartu.
  • Dáváte svou platební kartu třetí straně
  • Není možné přidat palivovou kartu Benzina. Tzn. Musíte si vybrat, zda budete tankovat se slevou nebo pohodlně.
  • Při platbě předem záleží deblokace částky na vaší bance, což může trvat i několik dní.
  • Pokud by aplikace uměla pracovat s TankKartou, nabízí se možnost tuto kartu také z aplikace dobíjet. Ale to je s ohledem na aktuální stav vývoje aplikace zřejmě naprostá utopie.

Masterpass

image006Shell k problematice přistupuje odlišně. Místo vývoje vlastní aplikace používá aplikaci MasterPass. MasterPass je virtuální peněženka společnosti MasterCard a její použití není omezeno pouze na platby na čerpacích stanicích (v tuto chvíli Shell CZ, Shell SK a Globus), ale jejím prostřednictvím můžete platit třeba v internetových obchodech nebo si koupit jízdenku na vlak (aplikace Českých drah) či městskou dopravu (pražská Lítačka). Do aplikace si můžete přidat nejen karty MasterCard, ale také platební karty ostatních karetních asociací nebo palivovou kartu Shell.

Bankovní kartu spárujete snadno. Vložíte požadované údaje, aplikace provede ověřovací platbu (typicky 1 kč), kterou vám následně vrátí. A můžete vyrazit k pumpě.

S palivovou kartou je to složitější. Pro vložení do aplikaci potřebujete bezpečnostní kód, který vám vygeneruje Shell. Dle návodu na stránkách Shellu si o něj máte zavolat na zákaznickou linku. Volání je typické. Všechny linky obsazeny, podkres jakousi melodií, která za chvíli stejně leze na nervy. Čekání vcelku dlouhé. Když se konečně dočkáte operátora, kód vám neřekne. Dostanete pouze informaci, abyste si o něj napsali na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Odešlete mail, přijde potvrzení, že váš mail byl přijat a bude zpracován „během nejbližších pracovních dní“. Trochu divná formulace, která se však zakládá na pravdě, protože je jedno, kdy mail odešlete, zpracován bude s největší pravděpodobností v pátek (uznávám, že dvě karty nejsou statisticky vypovídající vzorek). Následné přidání palivové karty do aplikace MasterPass již proběhlo bez komplikací.

A můžeme k pumpě.

Postup tankování se od Benziny mírně liší a dá se říct, že Shell vám důvěřuje méně, jelikož vždy vyžaduje předautorizaci platby.

  • Přijedete ke stojanu a načtete QR kód.
  • Zvolíte číslo stojanu.
  • Zvolíte maximální částku. Na screenshotu vidíte, že aplikace sama nabízí částky 700, 1500, 2300 kč plus 800 kč, kterou jsem si předvolil v nastavení já. Tuto částku můžete ještě před platbou editovat.
  • Proběhne autorizace platby a pokud je vše v pořádku, aplikace vám oznámí, že můžete začít tankovat. Čerpat palivo musíte začít do 90s. Jinak se platba stornuje a budete muset celý proces opakovat.
  • Po dosažení předvolené částky se čerpání zastaví. Pokud předvolenou částku nevyčerpáte, strhne se vám pouze částka, za kterou jste natankovali.
  • Uskutečněné transakce včetně účtenek naleznete v aplikaci MasterPass v sekci Transakce.

Výhody:

  • Možnost zadat libovolný počet platebních karet.
  • Možnost přidat palivovou kartu.
  • Možnost přidat Shell ClubSmart kartu (automaticky se vám načítají body).

Nevýhody:

  • Složitější postup při zadávání platby.
  • Nutno zadávat číslo stojanu. Tohle je opravdu nešikovné. Technicky nic nebrání tomu, aby číslo stojanu bylo součástí QR kódu, jako to má Benzina. Pokud se spletete nebo jen překliknete a nevšimnete si, že jste si vybrali špatný stojan, může za vaše peníze natankovat někdo u stojanu, který jste omylem vybrali. Nemusí to být úmysl. Přijde na to až u kasy.

Má používání podobných aplikací smysl? Pro mě ano, zvláště při cestování na motorce. Přijedete, natankujete, pocvakáte mobilem. Celou dobu jste u motorky. Odpadá sekvence úkonů: Odemknout kufr, vzít si peněženku, zamknout kufr, dojít ke kase (tam dle okolností počkat, než vedlejší autobus zaplatí 30x bagetu a 15x kafe, než si paní vzpomene na PIN ke své kartě, než si pán s obsluhou vyjasní, které modré cigarety chce atd.), zaplatit, dojít k motorce, odemknout kufr, dát zpátky peněženku a kufr znovu zavřít a zamknout.

Na druhou stranu, pro někoho podstatnou nevýhodou může být, že aplikace z podstaty věci ke své funkci potřebují přístup k internetu. Pokud jezdíte k nějaké pumpě pravidelně, můžete mít uloženou jejich wifi, což daný problém eliminuje. Pokud však nemáte nějaký datový tarif, lovit wifi na cestách příliš efektivní nebude a zaplatit u kasy bude rychlejší.

V případě Benziny se mi příliš nelíbí poskytování údajů o platební kartě. To je věc, se kterou se při nakupování přes internet v ČR prakticky nesetkáte (většinou zadáváte číslo karty do platební brány provozované bankou). Z tohoto důvodu jsem si spároval pouze kartu Revolut. Ale o tom třeba někdy příště.

 Platba Shell  Platba Shell
 Platba Shell  Platba Shell
{jcomments on}