Články

Onen svět

Onen SvětOnen svět je místo, kam má každý motorkář trochu blíže, než řadový smrtelník. Je to také místo, kterému se většina motorkářů snaží vyhnout. Byť výjimky se najdou. My se však podíváme na Onen Svět jako na místo, kam si lze udělat nedělní výlet z Prahy a okolí nebo příjemnou zastávku při cestě na Šumavu nebo zpět, pro ty vzdálenější.

 

 

 

Onen Svět

Onen Svět je totiž chata, kde můžete posedět, něco dobrého sníst a pokud vám to situace dovolí a chcete si dát pivko, pak i přespat. Chata se nachází v těsné blízkosti obce Lašovice, v nadmořské výšce 590 m n.m. na bočním vrcholu kopce Hrby (627 m n.m.). V těsné blízkosti chaty se nachází 15 m vysoká rozhledna, ze které můžete vidět část Orlické přehrady, zámek Orlík, Středočeskou vrchovinu, Temelín, Šumavu a když budete mít štěstí na počasí, pak i vrcholky Alp.
 

Kudy tedy na Onen Svět? Možnosti jsou v podstatě dvě. Po silnici II/102 z Krásné nad Vltavou nebo z Milevska. Enduristům to bude asi jedno, ostatním bych doporučil spíše příjezd od Milevska. Obec Lašovice se nachází na hranici Jihočeského a Středočeského kraje a tím je také dána kvalita asfaltu. Příjezd od Milevska je krásně opravený, zatím co ten od Krásné Hory, byť asi hezčí a členitější, je klasika, kterou ani nemá smysl komentovat. Hrboly, hrubé záplaty, povrch, který snad pamatuje dinosaury.

Po příjezdu do Lašovic se na návsi silnice stáčí doleva. Odbočte vpravo do mírného kopce. Po pravé straně minete hřbitov, budovy zemědělského podniku a po zpevněné polní cestě vyjedete z obce. Nemůžete zabloudit, protože už z těchto míst uvidíte dřevěnou rozhlednu. Na první odbočce v polích odbočte doleva do kopce. Jeďte až úplně nahoru, kde se silnice opět prudce stáčí vlevo. Povrch se ještě zhorší, ale těch zhruba 300m není problém ani pro silniční stroje. Jste u cíle. Před vámi je chata s rozhlednou.

Místo jsem našel náhodou při sbírání turistických známek. Nejen že je to príma posezení na hezkém místě, ale taky jedno z mála míst, kde se vyvezete až k rozhledně na motorce.

 

Máte nějaké fotky nebo doplňující informace k tomuto článku? Pošlete je na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Rádi je zveřejníme.

Onen Svět

 

 

GPS: 49°33'33.102"N, 14°14'19.327"E

Související odkaz:

www.onensvet.com