Články

VFR800 VTEC - seřízení ventilů v praxi

v4OnTheDeskJiž několikrát se v diskusích vášnivě diskutovalo na téma ventilů na VTECu. Na první pohled šílené ceny za práci se perou s částkami neuvěřitelně malými. A protože jsem sám na čas nikdy příliš nehleděl, na jednom motoru jsem si časy zapsal. 

Loboxx mě uháněl kvůli ventilům několik měsíců. Ale při nejlepší vůli jsem nestíhal. Nakonec to nevydržel a nechal motor udělat v Moto Ulrich ze Staré Boleslavi. Cena za práci 5687 kč (10 hodin práce). Objednané práce: Výměna rozvodových řetězů, kontrola a seřízení ventilů. Motor vymontován z rámu.

tabulkaLoboxx je štoura. Když dovezl motor ze servisu zpátky domů, sundal víka a zkontroloval šrouby. Nějak se mu nepozdávalo, že na šroubech jsou stále zbytky oleje. Přiznám se, že takto zkoumat by mě to nenapadlo. Na druhou stranu, pokud by mechanik šrouby vyloženě neutřel, asi by tam nějaký olej mohl zůstat tak jak tak. Rozhodně bych však nečekal, že dílna vezme peníze za práci, kterou neprovede. Ale už mi to bylo fakt blbé, takže jsme se domluvili, že po tatranském srazu Loboxx motor přiveze a kouknu na to.

Vezmu to zkrátka. Na ventily nikdo nesáhl. Ani v Moto Ulrich, ani v Itálii, odkud motorka pochází. To bohužel jen dokresluje tristní situaci, která kolem VTEC čtyřválců panuje. Polovina mechaniků věří, že VTEC „se neseřizují“. Druhá polovina nemá pecky na aretaci. A možná oběma skupinám zároveň se do toho nechce.

Na druhou stranu, motor venku je naprostý luxus. To je zkrátka úplně jiná práce, než ten ježek v kleci s motorem v rámu. I tak, doplňuji časy pro informaci:

  • V sobotu ráno 1,5 hodiny – shodit vačky, zaaretovat VTEC zdvihátka, opsat hodnoty z hrníčků a opsat hodnoty z podložek (některé už byly nečitelné, musel jsem poměřit mikrometrem).
  • 0,5 hodiny – proměření vůli + zápis do tabulky
  • 1 hodina večer „škatulata hýbejte se“ s pivem nad tabulkou – co za co vyměnit, kam kterou podložku, které podložky a hrníčky je potřeba koupit
  • V neděli ráno 1 hodina – shodit vačky, vyměnit podložky a hrníčky podle plánu, nahodit vačky, kontrolní měření (v tom jedno pivo).
  • Pauza na objednání materiálu (3 dny)
  • 2 hodiny shodit vačky, vyměnit chybějící podložky a hrníčky. Složit, přeměřit. Znovu rozebrat, vyhodit aretační pecky, složit na hotovo.
  • Podtrženo, sečteno, 6 hodin

Když to posčítáte, pokud se to má udělat pořádně (šlo by to udělat rychleji, většina ventilů byla v toleranci a mohly zůstat, jak byly), pak jen na hraní s ventily potřebujete pět až šest hodin. Nezdá se to, ale čas strašně letí. Jestliže dílna účtuje 600 kč za hodinu a za ventily si vezme 3900 kč na neodstrojené motorce, pak z mého pohledu jsou reálné následující scénáře:

  • Dílna práci neprovedla
  • Dílna je fanouškem motorů V4 a práci bere jako charitu na podporů majitelů těchto strojů
  • Mechanik je Střihoruký Edward

Jistou indicií může být, zda vám dílna předá nějaký protokol nebo alespoň mechanikův canc, s hodnotami vůlí, které naměřil + velikostmi podložek a hrníčků. U vůlí se dá polemizovat, kdo co naměřil, protože i když striktně dotahuji domeček vaček momentovým klíčem, už několikrát se mi stalo, že jsem s každým měřením získal jiné hodnoty. Měrka je při zasouvání pod vačku ohnutá a zvláště u 0.35mm je vcelku sporné, zda měrka prošla „s lehkým drhnutím“. Proto taky měřím několikrát. Ale hodnoty podložek a hrníčků nikdo neokecá. To je vcelku spolehlivý a ověřitelný důkaz, že vačky byly dole.

Pokud chcete mít alespoň nějakou jistotu, požadujte tento protokol již při objednávce prací. Případně si rovnou doneste svůj (ke stažení na našich stránkách). Pokud vás dílna odmítne „že na blbosti nemají čas“, běžte jinam. Vyplnit protokol načisto zabere mechanikovi maximálně pět minut, což je při objemu spotřebovaného času, který platíte, zanedbatelné.

Příklady z praxe

Jarak, Honda Pardubice, ventily + klapky, cena 2900 kč. Hodina práce 440,-Kč bez DPH.

Pracnost:
Ventily 4,5 hod
Synchronizace 1 hod

Z rozpisu je zřejmé, že mechanici v Pardubicích jsou velmi zruční, protože já jsem na odstrojený motor spotřeboval 6 hodin, oni totéž zvládnou o 1.5 hodiny rychleji, včetně odstrojení kapot, demontáže nádrže, manipulací s benzínem v ní, vypuštění chladící kapaliny, demontáže chladičů a opětovné montáže toho všeho zpět. Jen protokol s naměřenými hodnotami a hodnotami zdvihátek Jarak nedostal.

Spaceman, Honda Lety, hodina práce 750 kč bez DPH (stav k 3.7.2019) pro motocykly nezakoupené u Honda Lety. Cenová nabídka – 20 000 kč. Na první pohled „darda“. Tato suma odpovídá nějakým 22 hodinám práce. Spaceman toho poptával více, než jen ventily. I když vezmu v potaz, že s ohledem na sezónní přetíženost Letů, se ho snažili cenou trochu odradit, přeci jen je to vcelku reálný odhad pracnosti.

Konec dobrý, všechno dobré

A jak dopadl Loboxxův případ? Popsal majiteli, panu Ulrichovi, co se stalo a ten se rozhodl mu vrátit celou částku. To je opravdu solidní přístup. Škoda, že tak solidní člověk má tak nesolidní zaměstnance.

{jcomments on}