Články

OSRAM NIGHT RACER

NightRacerPřed pár lety uvedl Osram na trh řadu výkonných halogenových žárovek – NightBreaker a NightRacer. NightBreaker je primárně určena pro automobily. Na motocyklech se moc neosvědčila kvůli nízké životnosti. Řada NightRacer je naopak pro motocykly určena primárně. Kromě lepší svítivosti by se měla vyznačovat vyšší životností a odolností proti otřesům. Je tomu tak ale doopravdy?

 

NightRacerNightBreaker jsem po zkušenostmi s předchozí prémiovou řadou Osram SilverStar ani nekupoval. Když však jednou na podzim přistály ve schránce slevové letáky z OBI, vyrazil jsem na nákup. Cena 400 kč po slevě za dvě žárovky není zrovna málo, ale když tu necelou nádrž benzínu obětuji.

Balení je stylové. Jedna žárovka je zabalena jen tak, v blistru. Druhá je v krabičce ve tvaru motocyklové helmy. Hezký neotřelý nápad.

Pro VTEC potřebuji H7, v tomto ohledu se žádné překvapení nekoná. Standardní žárovka, se standardním příkonem. Nehrozí tedy žádné tavení parabol či jiné nepříjemnosti.

 

Jak to vidí výrobce:

Žárovka Osram Night Racer (64210NR1) přináší následující výhody:

  • až o 110% více světla na silnici (ve srovnání se standardní halogenovou žárovkou)

  • Až o 40 m delší světelný kužel (ve srovnání se standardními halogenovými žárovkami)

  • Až o 20 % bělejší světlo (ve srovnání se standardními halogenovými žárovkami)

  • Vyšší odolnost díky robustní konstrukci vlákna

  • Optimální světlo pro více času na reakci

  • Patentované modré povrstvení zabraňuje oslnění

  • Účinnější generování světla díky optimalizovanému složení inertní plynové náplně

  • Poutavý design s částečným modrým povrstvením a stříbrným vrchlíkem

 

Svítivost

NightRacerVýrobce deklaruje až o 110% lepší dosvit proti standardní žárovce. Přemýšlel jsem, jak toto tvrzení ověřit. Ideální by bylo změřit dosvit v nějaké temné hale. Na to nemám podmínky.

Pokusy s foťákem, kdy lépe svítící světlo by mělo být na výsledné fotografii při stejné expozici jasnější také nepřinesly žádný hmatatelný rozdíl.

Napadlo mne použít k měření svítivosti fotografický flashmetr. Pro ty, kdo nevědí, co to je – flashmetr je přesný expozimetr, schopen měřit jak okolní světlo, tak bodové zdroje. Kromě denního světla je však schopen změřit i krátce trvající záblesk studiových blesků.

Nejprve jsem chtěl změřit jas žárovky jako takové. Na flashmetru jsem nastavil 1° spot, citlivost ISO 3, expoziční čas 1/8000 sec. Bohužel měření rozsvícené žárovky bylo značně nepřesné. Stačilo se kousek pohnout a hodnoty byly tu větší pro NightRacer, tu větší pro standardní žárovku.

Přepnul jsem tedy flashmetr to režimu měření okolního osvětlení a měřil přiložením na parabolu v místě, kde je parkovačka. Je tam na plexiskle takový malý kroužek, takže jsem měl zajištěno vždy stejné místo měření.

Měření přineslo vysvětlení, proč na fotce obě světla svítí prakticky stejně. Pro standardní žárovku jsem naměřil 7,8EV, zatímco pro NigthBreaker 8,3EV. Rozdíl 0,5EV je tak malý, že vám na fotce udělá sotva rozeznatelný stín.

Znovu opakuji, že tímto měřením nejsem schopen potvrdit ani vyvrátit delší dosvit NightRaceru. Na druhou stranu mi není jasné, co by ten delší dosvit způsobilo, pokud svítivost je stejná, ne-li horší, parabola je stejná a pozice žárovky v parabole je taky stejná.

Nižší svítivost NightRaceru může být také způsobená kvalitnější konkurencí. To, co bylo před pár lety špička může být dnes standard.

 

Závěr

NightRacerVýměna proběhla ve 122 955 km, 3.4.2016. Za své vzala žárovka 11.9.2016 při 131 850 km. Musím doplnit, že ke konci žárovky jsem také přispěl, jelikož jsem proletěl vyfrézovaným kusem silnice trochu vyšší rychlostí a při nájezdu na nevyfrézovaný kus to trochu víc drclo. :-) Nicméně výrobce deklaruje vyšší odolnost proti otřesům, což se v tomto případě nepotvrdilo.

Žárovka tedy vydržela 8895 km, což je s ohledem na různé typy žárovek, které jsem dosud vyzkoušel, hodnota vysoce podprůměrná. Vzhledem k tomu Ve spojení s násobně vyšší nákupní cenou se nákup nevyplatí. Jako cena útěchy vám zůstane hezká krabička ve tvaru helmy, kterou můžete použít pro úschovu žárovek jiných výrobců.

Pro srovnání přikládám již jednou publikovanou tabulku výdrže žárovek H7, které jsem dosud použil.

 

 

 NightRacer

Výrobce

Životnost v km

Originál Phillips H7 z výroby

43 130

Osram Nigh Vision H7

12 000

No name H7 Laser Light ( www.compass.cz )

58 200

Osram Night Racer

8 895

Fotogalerie:

NightRacerNightRacer

 NightRacer
NightRacer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Test žárovek z internetu:

Pro zajímavost přidávám test žárovek, na který jsem náhodou narazil někde na netu

test zarovek

{jcomments on}