Články

Pinlock, Pinlock Protectint

Pinlock

Chladné letní ráno, désť nebo mlha. Všechno to jsou situace, které dokáží motorkáři zkomplikovat život. Rozdíl teplot vně a uvnitř přilby způsobí srážení vodních par na plexištítu. A přiznejme si, průhlednost v takovém případě není nic moc. Z tohoto důvodu jsou některé přilby vybaveny Pinlockem, který většinu těchto situací řeší.

Pinlock je něco jako průhledná vložka pod plexisklo. Jejím nasazením získá plexištít další vrstvu se vzduchovou vrstvou uprostřed. Tato vzduchová vrstva pomáhá izolovat vnější vzduch od vnitřního, takže by nemělo docházet ke kondenzaci. Tolik teorie. Praxe, jako obvykle, tak jednoznačná není.

 

PinlockZačneme upevněním. Pinlock se vkládá na vnitřní stranu plexi. Pro každý druh štítu se vyrábí příslušný pinlock. Ve většině případů tedy nelze použít pinlock z Araiky do Shoeiky. Naopak, v rámci jendoho výrobce jsou často Pinlocky kompatibilní mezi některými modely (většinou mají tyto modely i shodné plexi).

Pro vložení Pinlocku je potřeba, aby plexi mělo úchyty. Jsou to malé "čudlíky" hřibovitého tvaru po stranách. Pinlock zasuneme to jednoho hříbku a plexi narovnáme přes koleno tak, aby Pinlock zaskočil do druhého hříbku. Následně uvolníme tlak. Plexi se vrátí do původní polohy a Pinlock přilne na plexi. Při této operaci je dobré zohlednit počasí. Zdá se to být blbost, ale je to vyzkoušené. Když nasadíte Pinlock za vysoké vlhkosti vzduchu, bude vzduchová vrstva mít stejnou vlhkost jako okolní vzduch. Pak se vám bude hledí mlžit i pod Pinlockem. Dá se tomu pomoct, když položíte plexi na slunce. To se zamlží. Na chvíli narovnáte plexi přes koleno. Pod Pinlock se dostane čerstvý vzduch a ten "hustý" vlhký vyletí ven. Ale není to ideální postup kvůli opotřebení těsnění, viz dále. Proto je lepší zvolit krásný den s malou vlhkostí vzduchu, Pinlock nasadit a dále do toho nevrat. :-)

 

PinlockPinlock je z výroby na vnitřní straně polepen ochrannou fólií. Ta slouží nejen jako ochrana proti poškrábání, ale také jako ochrana těsnění Pinlocku. Pinlock je ideální nasadit na nové plexi a nechat ho tam. Rozhodně není dobrý nápad přehazovat Pinlock mezi čirým a zatmaveným plexi. Výsledek je, že nebude fungovat.

Když dáte nový Pinlock na nové plexi, přilne těsněním k jeho povrchu a krásně těsní. Měnil jsem čirý Pinlock za Protectint a už to není tak dobré. Na plexiskle zůstal po původním Pinlocku "otisk" nebo snad jen obrys, ale myslím, že ten nový Pinlock nepřilnul tak dobře. Zkrátka v extrémních podmínkách, jako je např. 5 stupňů Celsia a celodenní déšť ten nový Pinlock nefunguje tak dobře, jako ten starý a mlží se.

Dá se tomu pomoct mikroventilací přilby, ale to už je za cenu většího hluku uvnitř.

 

Normální letní ranní mlhy a podobné malichernosti jsou však v pohodě a nesrovnatelně lepší, než helma bez Pinlocku, která se mlží (ověřeno přímým srovnáním).

 

Nevýhodou Pinlocku je, že se brzy poškrábe. Pinlock je vyroben z měkčího materiálu, než vlastní plexi. Takže ikdyž kolem něj budete pobíhat v rukavičkách, během let se škrábance objeví. Já mám na původním čirém najeto 40 tis. Km a za Protectintu 30 tis. Km a stále mám původní. Jemné škrábance tam ale jsou. Není to neřešitelný problém. Pinlocky se dají koupit samostatně jako náhradní díl.

 

Pinlock PROTECTINT

PinlockPinlock se vyrábí v několika provedeních. Standardní je čiré. Ale můžete mít i kouřově zabarvené, oranžové pro zvýšení kontrastu nebo třeba PROTECTINT, které je samozatmavovací. Funguje to podobně jako tmavnoucí brýle. Na slunci, působením UV záření Protectint ztmavne. Při zatažené obloze nebo v noci je čirý. Je to docela příjemná vlastnost, kdy na delší výlety nemusíte brát náhradní tmavé plexi.

Změna zabarvení je zvláštní tím, že ztmavnutí je značně rychlejší, než odbarvení. Přechod z čirého do tmavého stavu trvá cca 15 sekund. Pokud se ptáte, co se stane, když vjedete z plného slunce do tunelu, pak nic. Stejně jako se vaše oči adaptují na přítmí, adaptuje se i Protectint. I když plné odbarvení trvá několik minut. To ovšem není problém, protože to zbytkové zatmavení je velmi slabé. Stejně tak Pinlock nikdy neztmavne do úrovně svářečských brýlí, takže během pár sekund je dostatečně průhledný i pro tunel. Konkrétně průjezd Hochtorem, kde díky nadmořské výšce a vyšší úrovni UV záření v kombinaci s takřka nulovým osvětlením uvnitř není problém. Osvětlený tunel na pražském okruhu je naprosto v pohodě.

Na všemi oblíbeném motorkářském serveru svého času vyšel článek na téma Pinlock a v diskusi se tradičně vyjádřila celá obec chytrolínů. Nebudu tvrdit, že Pinlock je zázrak. V žádném případě však nelze zevšeobecňovat. Vždy záleží na konkrétním modelu přilby. Ostatně ty reklamní videa jsou opravdu reklamní. Protože napařovat helmu bez informaci o teplotě je o ničem. Co se týče omezení výhledu však evidentně někteří papouškují něco, co si nikdy nevyzkoušeli. Pochopitelně, záleží na konkrétním typu helmy. Shoei má pro XR1100 plexi tak velké, že ani pinlock vám zorný úhel nijak nesníží a abyste zahlédli okraj Pinlocku, musíte se opravdu snažit. V XR1000 byl ovšem Pinlock trošku menší. Neměl jsem s tím žádný zásadní problém, ale někomu by to vadit mohlo. Určitě však bude lepší menší zorný úhel než zamlžené plexi a viditelnost 0.

Ačkoli Pinlock nefunguje zcela 100%, funguje dostatečně dobře na to, aby stálo za to při koupi helmy zohlednit možnost jeho použití. Ostatně nic lepšího asi stejně není.

Protectint je dražší variantou čirého Pinlocku, ale pokud helma nemá sluneční clonu, je to také příjemná vlastnost.

Propagační video

 

Pinlock Pinlock
Pinlock Pinlock
Pinlock Pinlock