Články

VFR800 VTEC - Výměna předních desek

 

 VFR800 VTEC - Výměna předních desek

Výměna předních desek ne prakticky stejná jako výměna zadních. Většinou mají shodný tvar, jen ty zadní mají o něco nižší vrstvu třecí směsi.

 

Motorku postavte na hlavní stojan. Není to podmínkou, ale lépe se to dělá.

 1) Povolte všechny šrouby držící třmeny. Tzn. povolte šrouby držící pravý třmen a šroub + imbus, který drží levý třmen. Také je dobré si ještě na motorce povolit osy držící brzdové desky.

2) vyšroubujte šrouby držící pravý třmen a třmen vysuňte směrem dozadu.

3) Vyšroubujte osu desek. Desky už tím pádem v třmenu nic nedrží a můžete je vyndat ven.

4) Zatlačte zpět pístky. Tahle akce předpokládá, že jste kapalinu dolévali u nových desek. Pokud jste měnili kapalinu na starých deskách a dolili úplně do plna, bude dobré ještě před započetím prací otevřít nádobku a trochu kapaliny odebrat. Pístky můžete při troše snahy zatlačit rukou nebo nechat staré desky ve třmeny a zapáčit přes ně velkým šroubovákem nebo jiným nástrojem. Fantazii se meze nekladou a staré desky tak naposledy poslouží dobré věci.

5) Vyčistěte třmen včetně osy a vodících drážek. Nasaďte nové desky. Někdo promazává osu a drážky měděnou nebo keramickou vazelínou, já skládám na sucho. 

6) Nasaďte osu desek, utáhněte. Nasuňte třmen na kotouč a přišroubujte k tlumiči.

7) Dotáhněte osku desek a šrouby brzdového třmenu předepsaným momentem.

8) Analogicky na levé straně s tím rozdílem, že šrouby jsou imbusové a třmen je s ohledem na přítomnost pumpy zadního okruhu konstruován trošku jinak. Ale desky jsou stejné, včetně jejich uchycení a postupu výměny.

VFR800 VTEC - Výměna předních desek

 

 VFR800 VTEC - Výměna předních desek  VFR800 VTEC - Výměna předních desek
 VFR800 VTEC - Výměna předních desek  VFR800 VTEC - Výměna předních desek