Články

Nabíječka Optimate 3

 

232956-jpg 

Olověný akumulátor nejvíce trpí v zimě. Když motorka nejezdí a akumulátor se nedobíjí.  Díky samovybíjení pak napětí akumulátoru klesá, až o 1% denně. Dlouhodobé hluboké vybití pak může způsobit nejen to, že po zimě nenastartujete, ale také sulfataci elektrod. Řešením je jednoduché. Stačí akumulátor tu a tam, ale ještě lépe pravidelně dobíjet. Nabíječka Optimate je dlouhodobou součástí katalogu originálního příslušenství Honda. Vzhledem k tomu, že na internetu se dají najít výhodnější nabídky a to jak cenové nebo zvláštní nabídkou příslušenství, pokud se rozhodnete zrovna pro ni, bude zřejmě lepší pořídit ji mimo dealerskou síť.

Nabíječka sama o sobě je poměrně malé zařízení, což na druhou stranu limituje možnosti použití. Její výkon je dostatečný na dobití motocyklové baterie. S tou (mírně vybitou) automobilovou bude bojovat minimálně den. Ale dobije ji také.
Provoz je zcela automatický. Připojíte nabíječku na svorky akumulátoru, zapojíte do sítě a nabíječka se postará o vše ostatní. Pokud by jste se spletli a nabíječku připojili na opačné póly, nic se neděje. Nabíječka má ochranu proti přepólování a na tento fakt vás upozorní červeně svítící LEDkou.
Připojení k baterii je možné buď klasickými nabíjecími svorkami, které jsou součástí balení nebo volitelným kontektorem, 12V zásuvku.
Po správném připojení indikuje nabíječka správnou funkci zelenou LEDkou a započne test úrovně nabití akumulátoru. Žlutě svítící kontrolka označuje v mezích normy vybitý akumulátor, nabíječka začne nabíjet. Oranžová LEDka znamená hluboce vybitou baterii. U takto vybitých baterií už hrozí riziko sulfatace. Nabíječka se pokusí baterii oživit. Nabíjení končí po dosažení nabíjecího napětí 14,3V. Následuje 30 minutový test samovybíjení. Pokud by během tohoto testu došlo k poklesu napětí pod 13,6V, začne nabíječka akumulátor znova dobíjet. Jestliže by došlo k poklesu pod 12,3V, rozsvítí se červená LED signalizující vadný akumulátor. Tolik stručně k funkcím nabíječky.
Uživatelsky nemohu této nabíječce nic vytkout. Ačkoli se na trhu vyskytují podobné přístroje v obdobných cenových hladinách, případně  podobných funkcí za podstatně nižší cenu (legendární nabíječka z Lídlu), koupě jsem nikdy nelitoval. Nabíječka funguje automaticky (řekl bych systémem plug & play), k její obsluze není potřeba žádných zvláštních technických znalostí a díky ochraně proti přepólování je i blbovzdorná. Prakticky lze nabíječku na podzim připojit k motocyklu a odpojit na jaře s jistotou, že před prvním otočením startéru bude váš akumulátor sršet elektrony.  Nabíječka se o vše postará sama.
Během čtyřletého užívání nabíječky jsem se nesetkal s žádným problémem a i navzdory jednomu hlubokému vybití, když mi odešel alternátor, se akumulátor bez problémů nabil a nebojím se říct, že díky pravidelné údržbě na něm toto vybití zanechalo jen minimální následky. Nabíječku nemám sice připojenou stále, ale zhruba 1x za 14 dní ji k motorce na dva tři dny připojím. Nabíječku k motocyklu připojuji prostřednictvím volitelného kabelu s očky a pojistkou TM71.  Původní kleštičkové konektory mi příliš nevyhovovaly. Pokaždé se musela sundat plastová krytka kladného pólu, plastový kryt akumulátoru (což odnesly plastové clipy, které plast drží). Takto je kabel stabilně namontován v motorce, pro připojení stačí jen odklopit gumovou těsnící krytku a nabíječku připojit. Abych jen nechválil, mušky se taky najdou. Propojovací konektor není příliš kvalitní a v jednom kabelu se mi podařilo zalomit piny (prostě jsem ten konektor jen zacvakl a bylo to). V obchodě se na mne dívali jako na magora, prý se to ještě nikdy nikomu nestalo. Koupil jsem kabel nový a při zapojování dával sakra pozor. Buď je to pravidlo nebo mám extra smůlu, ale i tady byly piny nakřivo. To však již věděl, o co jde, trošku piny narovnal a od té doby používám toto připojení bez problémů.
V současné době se již verze 3 neprodává. Na trhu je její nástupce, který by však neměl být o nic horší, než popsaný model.

www.optimate.cz

232944-jpg  232956-jpg 
 232946-jpg  232949-jpg
 232952-jpg  232953-jpg

{jcomments on}