Články

Kettenmax

Kettenmax

Pro někoho koníček, relax, pro mne otrava. Čištění řetězu. Ale pro životnost řetězu nezbytná.

 

 

Původně jsem řetěz čistil klasicky. Odmašťovač a hadr. Vyčistit řetěz trvalo dlouho a špinavý jsem byl jak havíř po šichtě. Nicméně čistil jsem svědomitě zhruba co 1000 – 2000km, takže na originální sadě jsem najel 48 tis. km.

Když se původní sada blížila ke konci své životnosti, využil jsem nabídky www.retezy.info, kde nabízí k řetězové sadě kettenmax zdarma. O tomto přípravku už jsem přečetl několik pochvalných recenzí a když to bylo v podstatě zdarma, tak proč to taky nezkusit?

O přípravku se nemá smysl příliš rozepisovat. Popsán byl několikrát a na www.kettenmax.cz lze najít dostatečné množství informací, včetně návodu k použití. Ve zkratce, jedná se o dvě plastové vaničky, které mají vevnitř kartáčky. Boční kartáčky je nutno před prvním použitím zastřihnout na šíři vašeho řetězu. Mnohokrát popsané je pravda. Kartáčky jsou poměrně tuhé, takže spíše než o stříhání se jedná o upižlání na potřebnou šířku.

Při vlastním čistění se vaničky nasadí na řetěz, spojí gumovým O-kroužkem a provázkem s kovovým háčkem zafixují o stojan. Pochopitelně, ideální je hlavní stojan. Stačí napojit hadičku s odmašťovačem a otáčet zadním kolem. Kartáčky sice účinně naruší vrstvu vazelíny s prachem, odmašťovač ji rozpustí, ale zcela neodstraní. Ale stačí protáhnout řetěz hadrem a svítí jako nový. Oproti klasickému postupu se celé čištění se nesmírně zrychlí. Stačí párkrát zatočit kolem a je hotovo. Přípravek lze použít i k mazání řetězu, kde opět dochází k mazání válečků a kroužků, zatímco znečištění boků řetězu mazivem je minimální. Mazivo stéká přímo na řetěz, takže není zašplíchané vše okolo. Kartáčky se časem opotřebí, ale lze koupit náhradní. Mezi náhradními díly jsem však nenašel gumový O-kroužek. Součástí balení je sice jeden náhradní, ale je to guma a stárne, takže ten náhradní příliš nepřežije ten původně použitý.

Já jsem tento problém vyřešil obyčejnýma gumičkama za 30kč z výprodeje v hypermarketu. Deset takových gumiček vyvine podobnou sílu jako originální O-kroužek.

Kettenmax je blbost, bez které se dá žít. Jakmile ho však jednou máte, život bez něj si ani představovat nebudete.

Rozhodně doporučuji a pokud váháte, neváhejte. :-)

Zajetá sada .-) Nasazený Kettenmax s připojeným odmaššťovačem  
Kettenmax s odmašťovačem Gumičky z výprodeje fungují skvěle  
 Uchycení za stojan  párkrát zatočit a řetěz je jako nový :-)