Články

Turistické plexi Honda


Po loňském vymetání příkopů bylo mimo jiné poškozeno plexi. Ne, že by bylo přímo rozbité, ale dva úchyty vzaly za své. Jezdit by se s tím dalo, ale protože jsem stejně plánoval koupit vyšší plexi, proč to nezrealizovat teď? A tak, když jsem jeden deštivý podzimní večer otevřel katalog příslušenství k VFR, rozhodl jsem se objednat originální vyšší plexi. Představoval jsem si, že když tyto věci nabízí Honda jako originální příslušenství, vyvaruji se případných problémů při montáži.

To byl bohužel omyl. První zklamání mne čekalo po rozbalení. Kartonová krabice nesla nápisy Honda, i samotné plexi se pyšnilo nápisem Honda. Ale bohužel s kvalitou Honda to nemělo nic společného. Originální plexi je krásně provedený díl. Patrně vyrobený vstříknutím do formy. Nikde žádné otřepy, vše perfektně pasuje. Plexi z originálního příslušenství Honda je ovšem ručně spáchané cosi, co s takto vysoko nasazenou laťku může tak akorát podlézt s hlavou vyvrácenou vzhůru.

Na první pohled zaujmou nezačištěné okraje, nesoucí řezného nástroje. Úchyty neodpovídají originálu, tj. tam, kde má originální plexi očko, je jen vybrání ve tvaru „U“. Přední úchyty, které se zasunují do kapotáže jsou krátké. Plexi vůbec nesedí. Pominu-li nestejné spáry na pravé a levé straně, pak se vůbec špatně montuje, což je otravné, pokud chcete motorku čas od času pořádně očistit a plexi shodíte, aby jste lépe umyli vnitřní stranu a kryt přístrojové desky, kam se jinak špatně dostává. Olemování horní hrany štítu je na originálu součástí dílu, zde je řešeno plastovou lemovkou.

Původní originál plexi

Pokud jde o vzhled, původní plexi se mi líbilo více, zvláště z pozice řidiče, kdy jeho plochý tvar více koresponduje se vzhledem motorky, zatímco zvýšené plexi se svým půlkulatým tvarem na mne působilo tak nějak – zvláštně. Při pohledu zepředu nebo z boku to už tak špatně nevypadalo.

Negativní dojmy byly napraveny za jízdy. Zvýšené plexi opravdu fungovalo, jak mělo. Proud vzduchu šel výše nad přilbu. S originálním štítem jsem cítil proud vzduchu již kolem tachometrových 130km/h, zde se hranice posunula někam ke 150km/h. Také kývání motorky s nasazeným topcasem při vyšších rychlostech zmizelo.

Ulomené úchyty

Plexi jsem vzal na milost, s tím, že výše uvedené nedostatky ve zpracování stejně nejdou vidět a pokud motorku někdo detailně nezkoumá, nestejných spár si nevšimne.

Po ujetých 12 tis. km jsem si všiml malé prasklinky v místě pravého úchytu. To bylo zvláštní, protože motorka ani nepadla, ani jsem nesejmul žádného ptáka a vůbec jsem si nebyl vědom nějaké události, která by mohla plexi zatížit to té míry, že by prasklo. Sejmul jsem boční kryty a pak jen koukal na ulomené úchyty ve tvaru „U“. Podotýkám, že v důsledku nepřesností jsem šrouby dotahoval pouze rukou. Ale i to stačilo, aby byly úchyty v pnutí a pod náporem vzduchu při jízdě praskly. Plexi tedy drželo jen na předních úchytech a zadních malých úchytech.

Ačkoli i to by mělo stačit (zkoušel jsem pevnost tahem, ani se nehnulo), přeci jen ve mne důvěru nevzbuzovalo. Odjel jsem s ním dovolenou (2500km) a vyměnil za jiné z produkce MRA.

S doplňky nabízenými v Hondím katalogu příslušenství mám veskrze pozitivní zkušenosti. Tento štít však mezi ně nepatří. Ačkoli z hlediska funkčnosti nemám výhrad, kvalita je mizerná a nákup nemohu ohodnotit jinak než „vyhozené peníze“.

Reklamaci jsem neřešil. Ušetřil jsem nákupem v Anglii, ale tím se pro mne stala složitější i případná reklamace.

Vyhazovat jej zatím taky nebudu. Pokud bude mít někdo z členů klubu zájem si vyzkoušet vyšší plexi, s tím, že třeba uvažuje o podobném od jiného výrobce, můžeme se domluvit na zapůjčení.

Nápis Honda celkový špatný dojem nezachrání Plastová lemovka

 

{jcomments on}