VFR800 VTEC - Originální kufry, U-lock

VFR s kufry Originální příslušenství Honda není nejlevnější. Ale na druhou stranu, dobře vypadá a co je důležité, většinou perfektně sedne k danému stroji. To bez výhrady platí i o topcase, který v tomto provedení je nabízen i k jiným strojům této značky Honda. Liší se pouze provedením vlastního nosiče.

 

 

 

Horní kufr

Horní kufr Kufr se nejčastěji prodává jako sada kufru a nosiče. Nosič supluje funkci originálních madel. Montuje se místo nich do stejných úchytů. Montáž je velmi snadná, vše perfektně sedne. Zvládne ji každý a během (a doslova) několika minut si tak může předělat sportovní motorku s madly nebo bez madel na cestovní stroj. Součástí sady je také systémová deska, do které se vlastní kufr nacvakne. Zámek slouží zároveň jako aretace a brání sejmutí kufru.

 

 

Jako další příslušenství lze přikoupit vnitřní tašku. Tu jsem dokoupil až dodatečně. Dlouho jsem váhal, protože její cena není zrovna lidová, ale v době zimních abstinenčních příznaků, které navíc Honda podpořila slevou na příslušenství a náhradní díly, jsem neodolal. Vnitřní taška má variabilní objem. Menší objem zabere spodní polovinu kurfu, po rozepnutí obvodového zipu zabere kufr celý. Taška se obzvláště hodí, cesty. Buď dáte batůžkovi tašku se slovy „tohle je tvoje, dej si tam co chceš, na víc nemáš nárok“ nebo stejná slova adresujete sobě. Pochopitelně, s textilní taškou přes rameno se mnohem lépe chodí, než s lakovaným plastovým kufrem v ruce. Navíc nemusíte řešit, že ho někde škrábnete.

Ačkoli na to nevypadá, do tašky se vejde neuvěřitelné množství věcí, přičemž nemusíte řešit obavy, že kufr nezavřete. Pokud by jste tam chtěli skládat cihly, asi by moc šancí nebylo. Ale při určitém podílu stlačitelného textilu dostanete tašku do kufru vždy, i když to tak na první pohled nevypadá. Nejednou, když jsem šel s naditou taškou k motorce, jsem měl pocit, že to prostě nepůjde. Ale vešlo se vždy. Odpadá obcházení motorky a drbání se na hlavě při přemýšlení, kam ty všechny věci dát.

Kufr, nosič i taška u mne mají jedničku s hvězdičkou. Kufr a nosič za perfektní dílenské zpracování, funkčnost a vzhled, taška pro svou praktičnost.

Kufr má 45 litrů. To není málo, ale např. GIVI se svým kufrem Maxia nabízí o 10 litrů více. Sice není tak hezký, ale je levnější a objem se počítá. Navíc umožňuje montáž nosiče (zahrádky) na víko, což se hodí, pokud jedete ve dvou a chcete přibalit stan. Pak vrtat do originálu je docela škoda. Vnitřní tašku začalo GIVI nabízet taky.

Za celou dobu užívání kufru jsem řeším občasnou drobnou závadu v podobě odchlíplého těsnění. Je to spíše otravná než funkční závada, kterou by šlo snadno napravit trochou Chemoprénu. Snad po sezóně.

Originální kufr vypadá dobře, spolu s vyšším plexi tolik nemává s motorkou při vyšších rychlostech. Nezanedbatelnou funkcí je také opora pro spolujezdce a ochrana před nečistotami od zadního kola při jízdě v dešti.

Nevýhodou je vyšší cena a nižší objem, ve srovnání s konkurencí. Na druhou stranu, originální nosič integrovaný s držákem je velmi kvalitně zpracovaný a promyšlený díl, který je skoro hříchem nekoupit. Zajímavý kompromis by mohl být originální nosič s plotnou a kufrem od GIVI.

Životnost tašky také není neomezená. Po 60 tis. km je již na několika místech prošoupaná a začíná se trhat horní zip. Taška je v provozu permanentně.

Horní kufr Taška v kufru. Opravdu se to vejde. :-)
Taška horního kufru Taška horního kufru
Taška sepnutá na menší objem Plně expandovaná taška
Jak z teleshoppingu. :-) Boční kufry

 

Boční kufry

Jestliže je horní kufr drahý, pak boční kufry jsou drahé nehorázně. Možná je to dáno objemem výroby, protože horní kufr Honda ve shodné podobě nabízí na více modelů, boční kufry zřejmě díky svému specifickému tvaru, nebudou pasovat na nic jiného, mimo VFR. Díky vybrání na vnitřní straně kopírují tvar výfuků a nezvyšují tolik šířku plně naloženého stroje.

Držáky kufrů jsou trubkové. Nahoře jsou uchycené pod madly nebo pod nosičem horního kufru. Záleží na vás, jakou konfiguraci si zvolíte. V dolní části jsou držáky uchyceny za držáky stupaček spolujezdce a příčnou výztuhu pod zadním blatníkem, přičemž svým tvarem těsně kopírují profil motorky.

Spolu s kufry dostanete ještě náhradní zámek, kterým nahradíte ten z horního kufru. Díky tomu pak můžete použít jeden klíč pro všechny tři kufry.

Tak jako jsem chválil provedení nosiče horního kufru, jsem poněkud na rozpacích z dílenského zpracování těchto nosičů. Montáž vůbec není tak jednoduchá, ani na pět minut. I když jsem původně myslel, že tyto držáky namontuji jen před větším výletem, který dělám párkrát do roka, pak jsem tuto myšlenku rychle opustil. Držáky jsou vyrobeny s jistou „tolerancí“, takže do některých děr je potřeba jim pomoci mírným násilím. Pokud zároveň chcete namontovat držák horního kufru, bez pomocníka se neobejdete. Ale můžete mít taky štěstí a trefit na kusy, které sednou bez problémů. Konkrétně u mne seděl pravý držák přesně, levý mi musel pomoci kamarád přihnout, abychom se dostali šroubem do závitů. Po výletě do škarpy koncem roku 2009 se mi podařilo levý držák zkřivit. Snahu o rovnání jsem po nějaké době vzdal. Vzhledem k času, který to vyžadovalo, přičemž držák stále neseděl, jak má, jsem koupil nový. Ten byl zřejmě jeden z povedenějších, protože pasoval skoro přesně a montáž jsem zvládl sám.

Další nevýhodou těchto držáku je vzhled. Faktem je, že by to mohlo být i horší, ale tak či onak, permanentně namontované zkrátka motorce na vzhledu nepřidají. V tomto ohledu opravdu je výtka designerům, protože při této ceně mohli úchyty a kufry vymyslet tak, aby žádnou pomocnou konstrukci nevyžadovaly. Podobně, jako to má VFR1200, ale např. BMW nebo Yamaha používají již léta.

Vlastní konstrukce bočních kufrů taky není domyšlená ve smyslu manipulace s nimi mimo motorku. Sundat jdou snadno, nosí se snadno. Mimo motorku se však vybalují špatně a vzhledem k tomu, že položené na nelakovanou část nedrží otevřené, je zde velké riziko poškrábaní lakovaných vík. Stejně tak lakované panty, na kterých prakticky kufr mimo motorku stojí, se brzy poškrábou.

Pohyb vík je vůči tělu kufru vymezen pletenými lanky (přesněji řečeno - provázky). Nevydrží dlouho. S bočními kufry jezdím jen na delší výlety ve dvou, prakticky maximálně 10x do roka. Kilometráž v tomto případě nehraje roli, většinu věcí, které potřebujeme vybalovat cestou vozíme v horním kufru. Bez provázků hrozí překlopení víka a jejich poškrábání. Zatím se jako ideální náhrada jeví tenký vázací drát z OBI. Vypadá to hrozně, ale funguje.

Kufry se k motocyklu přichytí zamykacím mechanismem v horní části. Ten je ovládán výklopným madlem. Dolní trubka slouží jen k tomu, aby zabránila kývání kufrů do stran. Žádnou zátěž nenesou.

Do bočních kufrů se podobně jako do horního kufru dodávají textilní tašky s popruhem. Vzhledem k tomu, že tašky nekopírují tvar kufru (nezasahují do rozšířeného prostoru pod výfuky), je i jejich užitná hodnota menší. Jediný přínos na cestě je v tom, že umožňuje do kufrů sbalit věci, které tu a tam potřebujete vyndat. Jako nepromok, láhev s vodou, sprej s mazivem na řetěz, které vložíte do taškami nevyužitých výklenků, přičemž ostatní věci se vám nesypou ven.

Oba kufry mají shodný objem 35 litrů.

Ačkoli kufry motorce padnou, provedení držáků není úplně ideální a vzhledem k ceně kompletu si jej koupí asi jen zarytý fanoušek. U alternativních výrobců se dostanete s cenou zhruba na polovinu.

U-lock

Zámek v originální plotně

V době, nákupu mé VeFeRky jsem parkoval ve společných garážích a nechat motorku naprosto nezabezpečenou jsem nechtěl. Chtěl jsem koupit alespoň U-zámek. VFR800 VTEC však nemá pod sedlem místa nazbyt. Originální U-zámek je však navržen tak, aby šel pod sedlo umístit. Vlastní U-těleso se položí do určených plastových prolisů, příčnou trubku se zámkem je nutno narvat k lékárničce. Další možností je umístit zámek do originální plotny horního kufru. Líbí se mi chytrá řešení, takže to byl další z důvodů, proč si tuto dražší variantu pořídit. Umístění v horní plotně je velice pohodlné, zámek je kdykoli po ruce. Ale protože nic není dokonalé, i zde se najdou drobné mušky. Za prvé, cinkání. Oba kusy zámku vůči sobě vykazují vůli. To je v pořádku, kdyby šly díly proti sobě více natěsno, hůře by se se zámkem manipulovalo. Pokud však zámek umístíte do plotny, pak na našich kvalitních silnicích zámek zkrátka cinká. Něco jako klekání. Nebo když jede pan Lorenc. Co komu vyhovuje více.

 

Původně jsem myslel, že se mi něco uvolnilo na motorce, než jsem objevil pravý zdroj. Při umístění pod sedlem pochopitelně cinkání nehrozí.

Druhý problém je spíše dlouhodobějšího rázu a hlavně při jízdě v dešti. Díky nečistotám od zadního kola dochází k znečištění zámku jemným pískem. Ten se dá sice vyčistit, ale nechtěl jsem riskovat jeho poškození, proto jsem dlouhodobé jízdy se zámkem pod topcasem omezil.

Při uložení pod sedlo pochopitelně problémy nehrozí. Jen manipulace není tak jednoduchá.

Zámek v originální plotně Umístění pod sedlo
Umístění pod sedlo Umístění pod sedlo