Články

VFR1200F DCT

2010-Honda-VFR1200F-DCT-9 Dvouspojková převodovka je současným trendem ve světě sportovních automobilů. A Honda, jako první motocyklový výrobce, teď přináší tuto technologii do světa dvou kol jako volitelné příslušenství pro novou VFR1200F.

Hondí DCT je automatizovaná mechanická převodovka která umožňuje řadit buď automaticky nebo manuálně prostřednictvím tlačítek na řidítkách. Díky tomu motocykl postrádá typickou spojkovou páčku s řadící pákou a nahrazuje tyto tradiční motocyklové součásti přepínačem jízdního režimu a voličem automatického nebo manuálního režimu u pravé rukojeti. Levý ovladač obsahuje dva spínače pro řazení nahoru a dolů v manuálním režimu. 2010-Honda-VFR1200F-DCT-3
Oproti standardní manuální převodovce, DCT má dvě spojky spínané nezávisle na sobě. První, vnější spojka, řadí první, třetí a pátý převodový stupeň. Druhá, vnitřní spojka pak druhý, čtvrtý a šestý stupeň. Obě spojky jsou ponořeny ve společné olejové náplni s motorem a jsou spínány hydraulicky na základě povelu z řídící jednotky. Systém je pak navíc vybaven pomocným olejovým filtrem.

Jakmile stisknete tlačítko pro řazení nahoru nebo dolů, řídící jednotka sepne spojku, která spíná požadovanou rychlost. Ve stejný okamžik rozpojí aktuálně sepnutou spojku. Toto přepnutí se uskuteční ve zlomku sekundy, což umožňuje hladkou, ničím nerušenou akceleraci.
Při podřazování elektronika automaticky přidá plyn a umožní tak podřadit bez škubání. Řazení je rychlejší, než s konvenční, manuální převodovkou, i když není tak rychlé jako quick-shift systémy používané na závodních strojích. Ale horší je jen nepatrně. Jak převodovka tak řadící mechanismus byly s ohledem na denní používání a spolehlivost navrženy co nejjednodušeji. V tomto ohledu Honda tvrdí, že výměna spojky není o nic složitější než u klasické převodovky. Jen místo výměny jedné sady lamel jsou tady sady dvě. (pozn.: otázka, o kolik bude ta spojka dražší)

2010-Honda-VFR1200F-DCT

Honda uvádí, že dvouspojková převodovka navýší hmotnost 267 kg natankovaného stroje o 10kg. Přes tento nárůst hmotnosti nepoznáte ve srovnání se standardním modelem žádný podstatný rozdíl ať při manipulaci na místě nebo při jízdě. Po nastartování se automaticky zařadí neutrál. Páčka na levém řidítku ovládá parkovací brzdu, která působí na zadní brzdový kotouč. Jestliže se chcete rozjet, jednoduše přepnete přepínač do pozice 'D'. V tomto režimu bude převodovka řadit automaticky a vyšší rychlostní stupeň zařadí co nejdříve.  Při podřazování naopak bude řadit dolů co nejpozději, aby brzdila motorem co nejméně a jízda tak byla maximálně úsporná. Zatímco režim 'D' je vhodný pro pohodové jezdce, režim 'S' je navržen pro rychlou, sportovní jízdu.

Pro přepnutí do sportovního režimu stačí navolit jízdní režim 'S'. Převodovka při akceleraci podrží každou rychlost déle a přeřadí až při dosažení červeného pole otáčkoměru. Při zpomalování zařadí naopak dříve, aby jste měli k dispozici maximální výkon při výjezdu ze zatáčky.
Dle mého názoru, sportovní režim je nastaven velmi dobře. Vždy vybere správný převodový stupeň, bez ohledu, zda najíždíte do pomalé, středně rychlé nebo rychlé zatáčky. Čím agresivněji pojedete, tím více oceníte, jak automatika dokáže odřadit dolů bez toho, aby se blokovalo zadní kolo, navzdory tomu, že motocykl nemá antihoppingovou spojku.
Jestliže chce jezdec převzít nad řazením plnou kontrolu, může to provést prostřednictvím voliče AT/MT režimu na pravém řídítku nebo jednoduše stiknutím tlačítka pro řazení nahoru nebo dolů na levém řidítku. V manuálním režimu bude převodovka držet zařazenou rychlost, dokud nedostane povel k přeřazení nahoru či dolů nebo nebude opět vybrán režim 'D' nebo 'S'. Elektronika hlídá, aby jezdec nepodřadil dolů příliš, což by mohlo přetočit motor. Také vám neumožní přeřadit nahoru při jízdě po zadním.
Vždy jsem zastával názor, že požitek z jízdy na motocyklu je z části dán ovládáním spojky a řazením řadící pákou. Do doby, než jsem přehodil nohu přes sedlo tohoto motocyklu jsem na automatickou převodovku pohlížel jako na marketingový trik. Ale po pár minutách jízdy a tisknutím tlačítek místo mačkání spojky a šlapání na řadičku jsem podlehl. Nejen že je DCT snadno ovladatelná, ale ve skutečnosti nijak nesnižuje požitek z jízdy. Naopak. Jízda je díky rychlejší akceleraci mnohem více vzrušující a díky menšímu úsilí nutného k ovládání motocyklu si jízdu mnohem více užijete.

Mé stručné dojmy z jízdy na okruhu v Brně najdete v druhé půlce článku

zdroj motorcycle-usa.com

Přeložil Scalla

2010-Honda-VFR1200F-DCT-1   2010-Honda-VFR1200F-DCT-2
 2010-Honda-VFR1200F-DCT-5  2010-Honda-VFR1200F-DCT-6
 2010-Honda-VFR1200F-DCT-6  2010-Honda-VFR1200F-DCT-7
 2010-Honda-VFR1200F-DCT-8  2010-Honda-VFR1200F-DCT-10
 2010-Honda-VFR1200F-DCT-11  2010-Honda-VFR1200F-DCT-12

Komentáře

 

0 #9 Milan Čech 2012-01-05 12:16

Pokial si dobre pamatam, ak som na "D" plynule tahal plynom (normalny rozbeh) motorka sa plynulo rozbehla bez podradovania, ak som pridal prudsie, podradila. Ale pri rozbehu z 0 km/h som mal 6° uz na 50 km/h.

0 #8 Tomáš Mazur 2012-01-04 16:57

No já jsem s ní 50 na šestku nejel. Jak jsem psal, zajímalo mne, co by to třeba dělalo v koloně. A tady jela motorka krokem bez problémů skoro na volnoběh. Vzhledem k tomu, že to není převodovka s hydrodynamickým měničem, zřejmě se jedná o řízení prokluzem spojky. Otázka životnosti je druhá věc. To se asi nedozvíme, než si to někdo koupí a otestuje v praxi.

 

0 #7 Luboš 2012-01-04 16:15

Čau, já na DCT zatím nejel. Překvapuje mě, že tu píšete jak se automat popere s malou rychlostí. U té testovací (klasické převodovky) co jsme měli k dispozici se nedalo za boha jet okolo 50 na vyšší kvalt jak na 3ku. Proto mě dost překvapuje, že automat to zvladá za 6. Jak to?? Zkoušel jsem to několikrát a prostě na můj vkus na 4ku při 50 ta motorka neměla tah a nepříjemně cukala. Beyk říkal, že mu hodně pomohl laďák, zmizela ta "trochu" lenost dole a celé se to vyhladilo, no kdo ví...vlastně Beyk ví :). Jinak mně osobně ta motorka sedla perfektně. Posez solidní, ikyž sklon nohou bych raději jak na 8čce. Do ruky perfektní, pohodlná, pro mě akoratní velikost. Moc se mi líbil podvozek, protože na rozsekané cestě okolo 140 se jen tak nesla přitom je příjemně tuhá. Brzdy OK a motor radost jen snad by to mohlo být trochu ostřejší v těch nižších otáčkách. No v současné době je to kromě retro motorek a několika málo endur jediné co by mohlo do garáže.

0 #6 Tomáš Mazur 2011-12-31 19:49

Pokud jde o DCT, opravdu jsem byl taky sám překvapen, jak to dokázalo jet třeba krokem. Ale jinak samozřejmě VFR1200 pár věcí vytknout lze...

0 #5 Milan Čech 2011-12-31 19:23

jazdil som na nej 2x. Musim povedat, ze som si na DCT zvykol velmi rychlo, aj ked lavacka zo zaciatku dost hmatala doprazdna po spojke Bol som dost prekvapeny, ako to radilo pri "D" rezime. Siel som iba ca 50 km/h a uz tam bola 6. bez trhania ci cukania ci neochoty rozbehnut sa. Jazda bola fakt velmi plynula aj pri pomalych mestskych zakrutach tzv. vracakoch. Naschval som skusal zakruty, kde sa chodi na 1, DCT ich zvladla perfektne. Moto sa rozbehla vzdy plynule, mal som obavu z vykonu a krutaku, ale automatika radila super, obavy ma opustili. Pri "S" to bolo podstatne zivsie. Motor sa aj dostal do spevavych otacok a zvuk bol naozaj perfektny. Tej motorke je maloco vytknut. pacila sa mi aj moznost prechodu z automatiky na radenie tlacidlami., clovek v automatickom rezime jednoducho stlaci + alebo - a uz je v manualnom rezime radenia. Ak by som ju kupoval, asi s DCT.

0 #4 Tomáš Mazur 2011-12-31 14:53

Tak to by nebylo od věci. Tvoje dojmy budou určitě cennější, protože já kromě DCT jsem byl unešen, jak to hezky jede a brzdí což jsou věci, které tebe už nepřekvapí.

 

0 #3 Petr Gomola 2011-12-31 10:43

chm, mne ceka na jare 24tisicova garancka, tak se zkusim domluvit a pujcit si ji, jestli ji teda jeste budou mit.

 

0 #2 Tomáš Mazur 2011-12-31 05:42

Za těch pár kol dojmů nebylo zase tolik. Nešlo jenom o DCT, ale taky o svezení na VFR1200 jako takové. Pár postřehů z jízdy jsem popsal už v článku z Honda dne v Brně. Ale dohodil jsem tady alespoň odkaz. Škoda, že nebylo víc času si vyzkoušet změny režimů, manuální řazení. No, možná by čas byl, ale já jsem se chtěl povozit :-)) Osobně bych si DCT klidně pořídil a možná i pořídím. Jen mi trochu vrtá červíček pochybností ohledně životnosti té převodovky. Přeci jenom, manuál je poměrně jednoduchá technika, kde vyjma mechanického opotřebení, které se dá více méně předvídat či mu preventivní výměnou předejít, není nic k pokažení. Ten automat už má hydraulické okruhy, spínače, zřejmě nějaké přepouštěcí ventily k ovládání těch okruhů... to ve mne s ohledem na plánovanou životnost 200 tis. km, kterou bych od motorky čekal, vzbuzuje trochu obavy. Ale nová motorka bude tak za šest let (pokud na ni budu mít ), tak uvidím, jaké budou zkušenosti z provozu.

0 #1 Petr Gomola 2011-12-30 20:54

pokud vim, taks na ni jel, tak pripis svoje dojmy

 {jcomments on}