Články

Honda CRF1000L Africa Twin

Africa TwinMá to jen dva válce, do V jsou jen jako (díky předsazené klice), ale zase je to litr a terénu se nezalekne. Řeč je o Hondě CRF 1000L Africa Twin.

 

Pár dní dovolené, ráno hezky, odpoledne straší meteorologické servery bouřkami. Na dlouhý výlet to nebude, ale u oblíbeného dealera v Letech mají předváděcí Africu. Na desátou mají volno, po mně žádný další zájemce, takže dostávám motorku na dvě hodiny, abych si mohl udělat pár fotek. Paráda. Myslel jsem, že mám času až dost, ale uteklo to strašně rychle.

Motorku přebírám v deset hodin. Z Letů je několik možností, jak se svézt. Jedna, aktuálně hezky opravená silnice z Řevnic do Mníšku. Samá serpentina, ale pro mou potřebu zbytečně krátká. Navíc chci zkusit i horší povrch, takže silnice II/116 na Beroun bude ideální.

Před jízdou dostávám školení, jak, kde a co přepnout na palubce, ztrácím se asi na třetí instrukci. Ale neřeším, motorka pojede i bez toho. Zato využívám možnost snížit sedlo. Ona totiž Africa je pěkně vysoká koza. Ne jak ty naše, kde stačí přehodit nohu přes sedlo. Naštěstí jsem před časem potkal na pumpě draka, který mi na chvíli půjčil svou Tenerku 660, takže vím, jak se na takovou kozu leze. Hezky mašina na bočáku, levá noha na stupačku, šup přes sedlo, mašina si trošku čapne a už dosáhnu na zem. No, dosáhnu. Sedlo nesedlo, i když je dole, navzdory mým 180 cm a hroší váze, napůl tancuji po špičkách. Jak na tohle sedají ti menší? Hlavou se mi mihne představa Diesela na téhle mašině. :-) No což, vyrazíme. Mačkám startér, který nemá svůj čudlík, ale jen svou polohu na chcípáku. Mašina startuje na první šup, jednička tam klapne jako nic. Na kruháku si zatroubím, protože Africa má ovladače tradičně „po novu“, takže tam, kde na starých Hondách najdete blinkr, je dnes klakson. Ale je to jen o zvyku. Stejně jako páčka vpředu, která na VTECu znamená světelnou houkačku. Tady si jejím prostřednictvím nastavujete kontrolu trakce.

Chvíli hledám stupačky, protože z VFR jsem zvyklý na stupačky vzadu. Tady sedíte jak v křesle. A není to nepohodlné křeslo. Mašina ladně pluje přes záplaty i díry, motor si sympaticky pobrukuje. Pro Fičkaře - i když tahle motorka nemá kola a rozvod je řešen řetězem, hvízdá jako Fičko. :-) Sériový výfuk má sympatický zvuk. Netřesou se okna, ale lidi se otáčejí, co že to jede. Z kopce navíc motorka prdí do výfuku, jako s laďákem.

Pro mě, jako VFRkáře, to byl z počátku nezvyk. Přeci jen jsem zvyklý mít více váhy na rukách a vůbec, být tak nějak níž. Ale s touhle motorkou se sžijete strašně rychle. Proti VFRce má o dvacet kilo méně a když k tomu přičtete Honďáckou centralizaci hmoty, pak najednou zjistíte, že si motorku přehazujete v zatáčkách jako nic.

A řazení? Sametové. Ale doslova. S-A-M-E-T-O-V-É. Řadíte nahoru? Spojka, šup, vůbec neslyšíte, že by něco klaplo. Řadíte dolů? Meziplyn, šup a to samé. VFR800 neřadí špatně, třeba proti BMW s jeho humpoláckou převodovkou nesrovnatelně. Ale tahle Africa? Zkrátka Honda zase ušla kus cesty. Nádhera.

Problém nastane, až zastavíte. To je hmotnost rázem zpátky a když k tomu přidáte tanec po špičkách, pak jsem fakt rád, že jsem z předváděčky nevyrobil padlou ze stojánku. :-)

Technik mi v rámci předváděčky vynuloval počítadlo. Vcelku se to hodilo, protože spotřeba je další z atributů, kterými tahle motorka zaboduje. Při běžné jízdě, tj. 50 km/h obec, 120 km/h mimo obec si řekne o 5 litrů na sto. Když jsem dojel do Svatého Jana pod Skalou, svítilo na palubce dokonce 4,8l/100, ale to bych spíše přičetl resetu před pár kilometry. Na krátké trase lítá spotřeba nahoru dolů s každým kopcem. Ale budiž. Pět litrů, nádrž je 18,8 litrů. U motorky očekávám dojezd 300+. Takže tady 300 km v pohodě a ještě něco v bandě zbude.

Při zastavení využívám možnosti zkusit si proklikat informace na palubce. Nakonec, není to nic složitého. Jen kombinace tlačítek Set a Select. Těch informací tam nakonec není tolik. Třeba voltmetr by tam mohl být.

Jinak asi není důvod hledat vši. Palubka jako taková se mi líbí. Navzdory plně digitálnímu provedení, možná i díky inverznímu zobrazení (bílé číslice na černém pozadí) je dobře čitelná i na slunci, digitální otáčkoměr plní také svou funkci dobře. Ukazatel zařazeného kvaltu (Hondo, vítej v 21. století :-) ). Konečně žádné elektronické náhražky, ale hardware snímač pozice řadící páky.

Dělám pár fotek a okukuji motorku. Chlazení asi problém nebude. Vrtule jsou za chladičem, takže se budou spolupracovat s náporovým prouděním. Navíc jsou dvě. Přední vidlice je plně nastavitelná, zadní tlumič je vybaven hydraulickou regulací předpětí.

Brzdy jsem netestoval nijak intenzivně, ale když mi kousek za Karlštejnem vyjel autobus do protisměru, svou práci odvedly na výbornou.

Africa je vážně povedená motorka a není divu, že se dobře prodává a její produkce je aktuálně vyprodaná na půl roku dopředu.

Nemá to čtyři válce a do V ani náhodou, nicméně v garáži bych si ji představit dovedl.

 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin
 Africa Twin  Africa Twin

{jcomments on}