Články

Revolut

RevolutCardPři pokecu s některými z vás jsem zjistil, že povědomí o službě Revolut je velmi nízké. Přitom je to služba, která je tady vcelku dlouho a také vám dokáže ušetřit peníze za konverze měn při cestování nebo při platbách v cizích měnách na webu. Vzhledem k tomu, že se jedná o předplacenou kartu, nižší riziko zneužití a navíc také plnou integraci s Apple Pay/Google Pay. Takže trochu nemotorkářské téma.

Co tedy Revolut vlastně je? Původem fintechová společnost z Velké Británie, dnes prakticky banka (vlastní bankovní licenci) a zřejmě nejlepší současná aplikace pro převod měn. Web firmy je velmi skromný, jádrem všeho je mobilní aplikace, kterou si stáhnete z App Store nebo Google Play.

Po instalaci se pomocí průvodce zaregistrujete a na účet budete muset dobít částku 200 CZK (nebo ekvivalent v jiné měně). Okamžitě si můžete zprovoznit virtuální kartu a pokud váš telefon podporuje Apple Pay/Google Pay, můžete aplikaci okamžitě využívat k platbám.

Určitě se hodí objednat si také klasickou, plastovou kartu. Vydání a vedení je zdarma, platí se pouze poštovné (platil jsem 89 CZK), někdy může být v rámci promo akcí poštovné také zdarma. Karta dorazí obvykle do 9 pracovní dní.

Tip: Při objednávání karty si jako první objednejte plastovou a teprve potom si založte virtuální. První karta mívá často poštovné zdarma. Když si tuto volbu „vystřílíte“ na virtuální kartu, poštovné za plastovou musíte zaplatit. Virtuální karta se nezasílá, tudíž tu budete mít zdarma vždy.

Dobití karty

20190807 070041000 iOSAbyste mohli s Revolut kartou platit, si je dobít. To lze provést následujícími způsoby:

  • Převodem ze svého účtu
  • Pomocí platební karty.
  • Prostřednictvím Google Pay/Apple Pay

Osobně preferuji dobíjení pomocí apple pay, protože je to hned, nemusím nikomu poskytovat svou kartu a navíc lze dobíjet z kreditní karty, takže mohu využít bezúročného období.

Každý účet má svou hlavní měnu, v mém případě je to CZK. Pokud dobiji ze svého korunového účtu, objeví se mi peníze na korunovém Revolut účtu. Revolut aktuálně (srpen 2019) podporuje 29 měn: kromě nejdůležitějších USD, EUR a GBP, umožňuje také AED, AUD, BGD, CAD, CHF, CZK, DKK, HKD, HRK, HUF, ILS, JPY, MAD, MXN, NOK, NZD, PLN, QAR, RON, RUB, SAR, SEK, SGD, THB, TRY, ZAR.

Platby s Revolutem

Při platbách v hlavní měně se vám utracená částka jednoduše odečítá od vašeho kreditu. Prakticky používáte kartu jako každou jinou. Při platbách v cizí měně (např. RON) nastávají tyto scénáře:

  • Pokud máte na svém RON účtu dostatek peněz, provede se platba z něj
  • Pokud nemáte na svém RON účtu dostatek peněz, provede se platba z hlavní měny dle aktuálního Revolut účtu
  • Pokud nemáte na svém účtu s hlavní měnou dostatek peněz, prohledá aplikace všechny účty a platbu provede z účtu, na kterém máte dostatek peněz (např. USD)
  • Pokud nemáte na žádném svém účtu dostatek peněz, platba bude zamítnuta a neprovede se. Nelze tedy uskutečnit platbu v RON, kdy polovina částky bude z CZK účtu a polovina v USD.

Kurzy pro převod do cizích měn jsou u Revolutu velmi výhodné. Prakticky se příliš neliší od kurzu devizy střed. Aktuální nabízený kurz vidíte přímo v aplikaci. Pokud vás to baví, můžete si vybrat nejvýhodnější dobu a hrát si z kurzovými rozdíly. Obecně jsou výhodnější kurzy v pracovní dny, o víkendu se Revolut jistí proti kurzovým měnám a nasazuje o něco horší kurzy. Není to žádná tragédie, ale obecně je lepší si to pohlídat a peníze měnit přes týden, stejně jako pro cestování mít dostatečný zůstatek v místní měně. Co neutratíte, můžete si kdykoli jednoduše převést na libovolnou jinou měnu.

Platby na účet

20190807 070558000 iOSRevolut umožňuje z vašeho Revolut účtu zdarma zasílat peníze na účty v zemích s podporovanými měnami. Vyhnete se tak vysokým poplatkům, které si banky účtují za přeshraniční platby. Platba zdarma trvá zhruba týden, za příplatek (aktuálně 140 CZK) proběhne platba expresně do dvou dní.

Platby přátelům

Revolut umožňuje posílat platby přátelům, které máte ve svém telefonním seznamu. Abychom vylepšili nepříliš uspokojivou situaci s platbami příspěvků, bude možné nově zaslat příspěvek na Revolut účet Scalla nebo Vlado.

Rozdělení útraty

Revolut umožňuje rozdělit útratu mezi několik lidí, např. při platbě v restauraci. Platbu však lze rozdělit jen mezi uživatele Revolutu.

Trezor

Revolut vám umožňuje spořit tak, že vám v pravidelných intervalech bude odkládat předem určenou částku bokem. Tuto funkci již nicméně má každé lepší internetové (mobilní) bankovnictví.

Platba přes URL odkaz

Pokud chcete, aby vám někdo poslal peníze, můžete mu místo složitého vypisování čísla účtu poslat odkaz. Tuzemské banky většinou nabízejí podobnou funkcionalitu, kdy požádáte o platbu prostřednictvím QR kódu.

Bezpečnost

20190810 073424000 iOSV případě zneužití karty vám nemůže být odcizeno víc, než na kartě máte. Nemusíte tedy mít na kartě vysoké částky, zůstatek si můžete průběžně dobíjet. Karta navíc umožňuje nastavit další bezpečnostní omezení:

  • Zablokovat platby magnetickým proužkem – účinná prevence proti jednoduchému okopírování
  • Zablokovat bezkontaktní platby – také prevence proti okopírování, nicméně s takto zapnutou volbou nefunguje apple pay/google pay. Pokud však platbu mobilem používáte, tam riziko oskenování nehrozí.
  • GPS lokace – na kartě si můžete nastavit toto omezení. Pokud by vám kartu někdo ukradl a pokoušel se s ní platit lokaci dosah vašeho telefonu, platba se neprovede.
  • O každé platbě obdržíte notifikaci – okamžitě vidíte, pokud by vám obchodě chtěli naúčtovat něco navíc.
  • Virtuální karta – na plastové kartě zablokujete platby na internetu, MO/TO. V případě ztráty nebo krádeže s ní nikdo přes internet nenakoupí. Pro platby na internetu používáte virtuální kartu, kterou však fyzicky nemůžete ztratit.

 

Revolut má však také několik slabších stránek

  • Limit pro výběry z bankomatů – výběry z bankomatů jsou pro banku jedním z nejvyšších nákladů, proto se je snaží omezovat. Zdarma můžete z bankomatů vybrat ekvivalent 4500 CZK. Pro placené tarify je to více (viz tabulka). Pokud není v dané zemi problém platit kartou/mobilem, pak tento limit nehraje velkou roli.
  • Poplatky za výběr z bankomatu – výběry z bankomatů jsou zdarma, s omezením v bodě 1. Revolut karta je však vydaná v Británii, proto si některé bankomaty mohou účtovat poplatek za výběr. V ČR si Česká spořitelna řekne o 125 kč za výběr a Moneta dokonce 175 kč. Podobná situace je na Slovensku, kdy Slovenská spořitelna chtěla v bankomatu u nádraží v Lomnici (kde nikdo nebyl) tuším 7 EUR, zatímco výběr z bankomatu VÚB u infocentra byl zdarma (a stála tam fronta lidí). Na poplatek vás však bankomat (alespoň v EU) upozorní, takže můžete výběr včas zrušit a zkusit štěstí jinde.
  • Víkendové kurzy – přes víkend (počítá se britský čas UTC) si Revolut účtuje u konverze přirážku 0,5 %. Je to proto, aby se chránil pro případné znehodnocení měnového kurzu během víkendu. U thajských bahtů a ukrajinských hřiven je to dokonce 1 %. Této přirážce se ale jednoduše vyhnete, když si peníze směníte předem mimo víkend.
  • Chybí podpora 3D secure (08/2019) – pokud obchodík 3D Secure vyžaduje, s Revolut kartou u něj nezaplatíte. Opět lze obejít, pokud obchodník podporuje Apple Pay/Google Pay. Na podpoře 3D Secure Revolut pracuje.
  • Měsíční a roční limity transakcí – u bezplatného účtu máte měsíční limit na bezplatné transakce 120 000 kč, roční limit 320 000 kč. Tyto informace jsou neoficiální a vycházejí ze zkušeností uživatelů. Mohou se změnit.

Typy účtů

 

Standard

Premium

Metal

Cena za měsíc

zdarma

174,99 Kč

299,99 Kč

Doručení karty (mimo akci)

99,99 Kč

zdarma

zdarma

Měsíční limit všech transakcí

120 000 Kč

bez limitu

bez limitu

Výběry z bankomatů (měsíčně)

4 500 Kč,
poté + 2 %

9 000 Kč,
poté + 2 %

16 500 Kč,
poté + 2 %

Expresní platby

140 Kč

zdarma

zdarma

CashBack

×

×

0,1 % Evropa, 1 % zbytek světa

Cestovní pojištění (max 40 dnů)

29 Kč / den

zdarma

zdarma

Zákaznická podpora

běžná

prioritní

prioritní

Kryptoměny

×

Vzhled karty

pevně daný

volitelný

speciální kovový

Běžná virtuální karta

zdarma

zdarma

zdarma

Jednorázová virtuální karta

×

Expresní doručení

513,99 Kč

zdarma

zdarma

       

Vstup do letištních salonků

×

(350 až 720 Kč za osobu)

 (1× vstup ročně zdarma)

Revolut používám již více než rok a s fungováním jsem opravdu spokojen. Dokonalého není nic a dokonalý není ani Revolut. Základní varianta je však zdarma, takže na kartě nic netratíte, ani když vám bude ležet v šuplíku, přičemž benefity můžete čerpat kdykoli.

P.S.

V rámci aktuální akce můžete dostat za založení účtu 300 kč bonus (a já taky). Pár lidem jsem odkaz odeslal, zatím bez odezvy. Nebudu spamovat všechny, kdo máte zájem, napište mi PM nebo SMS, odkaz pošlu.