Články

Huedin

Huedin

Když pojedete v Rumunsku po silnici E60 z příhraničního města Oradea na Cluj-Napoca, budete projíždět přes městečko Huedin. Už z hlavní silnice uvidíte domy, vyznačující se nepřehlédnutelnou architekturou.

HuedinPokud vás napadne, že něco takového může vymyslet jen jisté svébytné etnikum, máte naprostou pravdu. Jedná se o domy cikánů, kteří se povětšinou živí v západní evropě krádežemi, prodejem drog a zneužíváním sociálních dávek. Na odpočinek a na prázdniny jezdí domů a během těchto dovolených dále zvelebují svá rodinná sídla.

Spousta domů je na první pohled nedokončených. Chybí omítka, okna, dveře. Je to kvůli mezeře v zákonech. Z nedokončených staveb se neplatí daň z nemovitostí.

Rostasovi, jedna z takových band, vlastní v Rumunsku hned pět takových sídel, vystavených za statisíce liber, ukradených v nočních vlacích pendlerům z Kentu do Londýna.

HuedinBěhem dvou let tak gang okradl 185 lidí. Ale toto jsou jen zdokumentované případy. Policie věří, že skutečných obětí bylo více než 500. Ukradené mobily, následně prodané v Rumunsku, generovaly rodině obrovské zisky, za které vybudovala např. tenhle palác se 16 ložnicemi. A o pár ulic dál čtyři další paláce s modrou střechou a trojcípou hvězdou na věžičkách – kopie znaku firmy Mercedes, jež má symbolizovat bohatství, které obývá širší rodina Rostasových.

Když Daily Mail vystopoval příbuzné klanu, kteří v Huedinu žijí, jeden z nich se bez okolků chlubil bohatstvím rodiny: „Ano, jsme velmi, velmi bohatá rodina. Pracujeme v Anglii, Španělsku a Francii. Vyděláváme mnoho, mnoho peněz. Mladý cikán hrdě ukázal na pětipodlažní dům za ním. „Utratili jsme za něj celé jmění. Více než milion euro.“ Před rokem koupila rodina další parcelu za více než 30 000 Euro v sousedním městečku Calatele, kde plánují postavit další domy.

HuedinČlenové rodiny Rostasů si hrdě a bezstarostně vykračují po ulicích Huedinu v lesklých značkových teplácích, obtěžkání zlatými řetězy a šperky. Před jejich paláci stojí zaparkované Mercedesy, BMW a Audi s britskými nebo irskými poznávacími značkami. Rodina začala v roce 1990 obchodovat s kradenou whisky a cigaretami, aby posléze přesunula své aktivity do Británie. Tam tráví zhruba 11 měsíců v roce. Pak se vrátí a následující měsíc tráví na večírcích, sází peníze v kasinech a jedí, co se do nich vejde. Když dojdou peníze, vyrazí si nakrást další.

V Huedinu však nekradou a nedělají žádné potíže. Je to součást dohody s uplacenou místní policií.


 Huedin  Huedin
 Huedin  Huedin
 Huedin  Huedin
 Huedin  Huedin
 

 {jcomments on}