Články

Originální kufry VFR 800 VTEC

IMG 1965Ač mi povídání o originálních kufrech nepřišlo tak zajímavé, jako mohou být zkušenosti jiných s "náhradami" origo kufrů od Givi, Scalla mě poprosil, zda bych přeci jen něco nesepsal, aby se zaznamenala moje zkušenost s nákupem a spokojenost s kufry. Tak jsem něco sepsal, no a nakonec jsme se domluvili, že z toho bude samostatný článek :)

Tak tedy nejprve na úvod - mám Hondu VFR 800 VTEC, model 2005 (oranžové blinkry), který ale šel do provozu až 2006 (to už byly modely s čirými blinkry). Motorku mám od roku 2012 a koupil jsem jí už s originálním top casem. Jelikož jsem motorku kupoval s úmyslem nejen sportovní jízdy, ale i delších cest, tak jsem prakticky od začátku vymýšlel, jak zvětšit její zavazadlový objem. Z předchozí motorky jsem měl sadu textilních brašen, které jsem ale velmi rychle zavrhnul, kromě nutnosti polepit plasty ochrannou fólií jsem zjistil, že na VFRo moc (vůbec) nesedí a výfuky v jejich bezprostřední blízkosti by jim taky nemusely udělat dobře.

Proto jsem se začal rozhlížet po originálních bočních kufrech, kterými bych doplnil top case. Samozřejmě jsem nejprve hledal v ČR a hledal jsem nové, což nebyl takový problém, Honda je měla na svých stránkách. Ovšem cena 30 000,- Kč byla slušně řečeno přemrštěná, vždyť motorku jsem kupoval za 120 000,- Kč. Zkoušel jsem proto pátrat po bazarech a inzercích, zda někdo neprodává použité kufry. Ukázalo se, že je to položka, kterou když jednou někdo koupí, prodá ji jedině s celou motorkou, takže tato cesta byla taky bez šance. Zbývala mi proto poslední možnost - rozhlídnout se ve světě.

Poměrně rychle jsem našel kufry na stránkách David Silver Spares - dnes už je tam ale nehledejte, už je neprodávají). Měli je ve dvou variantách - pro model VFR 2004 a pro model Interceptor 2002 (Americké označení modelu VFR). Verze Interceptor se lišila nutností jiné redukce u SPZky a samozřejmě odznáčkem na kufrech, kde byl nápis Interceptor místo VFR. Jinak byly ale kufry totožné. Jejich cena byla £295.00 bez VAT, čili v té době cca 9 960,- Kč, a tak jsem si automaticky myslel, že se nejedná o originální kufry. Bál jsem se proto, jaká bude kvalita zpracování a jak budou sedět na můj model. Až po krátké výměně názorů se Scallou tady na VFR fóru jsem se nechal přesvědčit, že jde o originální OEM kufry.

Zde jen vsuvka - pokud byste kufry přeci jen dnes hledali a sháněli, celý název položky byl 08L52MCW840 - Accessory pannier set. Pod tímto kódem lze kufry na internetu potkat i dnes i když buď vyprodané, nebo drahé. Třeba zde mají ještě jedny poslední, i když za dvojnásobnou cenu.

obsah zasilky
schema

Mezitím jsem ještě řešil jednu věc, která mě trochu odrazovala, nebo spíš znejistěla při koupi - barva. Na stránkách obchodu totiž uváděli, že se jedná o barvu R-157 Italian Red, ve které se vyráběl právě americký Interceptor. Jenže moje VFR má barvu Victory Red. Takže jsem znovu usednul ke Googlu a začal hledat přímé srovnání těchto dvou barev, abych věděl, jak moc se odstíny liší. To se mi nakonec povedlo, na jistém diskuzním fóru jsem našel srovnání těchto barev/plastů z motorek VTR 1000 SP1 a RVT 1000 R (opět rozdíl evropská vs. americká verze). Tam jsem se dočetl, že Italian Red je mírně tmavší než Victory Red, k dispozici byla dokonce i fotka (přikládám). Z ní i z komentářů diskutujících jsem se dozvěděl, že rozdíl mezi barvami je patrný, ale nikterak výrazný.

 colorPoslední, co jsem musel vyřešit, bylo spočítat si reálnou cenu, protože jak jsem psal výše, na stránkách byla cena uvedená bez VAT, čili DPH. Británie naštěstí patří do stejného celního prostoru jako ČR, takže jsem mohl rovnou použít cenu s VAT, která byla £354.00, čili v té době cca 11 950,- a hlavně jsem nemusel řešit proclení a clo. Poštovné bylo myslím zdarma, už si přesně nepamatuji. To je velmi dobrá cena, když na českém trhu v té době šly sehnat substituční GIVI kufry za 10 590,- (počítáno i s neodnímatelným nosičem) a nebo za totožných 11 940,- s odnímatelným nosičem. O tom, že kufry Givi jsou svým vzhledem oproti originálu někde úplně jinde, asi netřeba mluvit. Jelikož jsem člověk poměrně dost orientovaný na design, bylo rozhodnuto.

Objednávku jsem udělal 22.5.2014, hned 23.5. kufry odeslali a už 28.5. mi zásilku dovezl kurýr. Ať žije internet a spolehliví britští prodejci (mám takových dobrých zkušeností s rychlým doručením z Británie více)! Přišel mi poměrně kompaktní balík, viz fotky, jehož obsahem bylo to, co je na obrázku z eshopu výše. Tzn. kromě kufrů ještě kovové držáky / rámy, adaptér pro montáž k blatníku / držáku SPZ, sada šroubů a gumové krytky. Plus ke kufrům samotným dva klíče.

IMG 1726
IMG 1727

Montáž vypadala na papíře jednoduše, pravdou bylo, že mi zabrala několik hodin. Důvodů bylo několik:
- Při montáži se musel demontovat držák na topcase, pak se uchytily postranní držáky a teprve nakonec se zpět montoval držák na topcase. Při této činnosti jsem mmj. zjistil, že po stránách kapotáže u otvorů "pod" držákem na topcase je lak kapotáže slušně poškrábaný od držáku, tzn. kdybych někdy chtěl jezdit bez madel nebo bez držáku (ale to asi nehrozí), bude to celkem vidět.
- Při montáži se také musí oddělat držák a osvětlení SPZ a vložit se mezi ně a blatník zmiňovaný adaptér.
- Ač jedna strana (tzn. jeden držák) sednul na moto jak prdel na hrnec, ten druhý o malinko neseděl a šel hodně špatně ukotvit. Nakonec ale zvítězila hrubá síla.
- Poslední komplikací byly ony gumové krytky, které vlastně vyplní prostor mezi kapotáží a držákem na topcase. Musel jsem jejich vnitřní otvory trochu více vyříznout nožem, aby si vše dobře dosedlo.

Mimochodem, během montáže jsem zkusil vyfotit, jak vypadá VFRko s krovkou a bez všech madel a držáků a nutno říct, že sportovní část své osobnosti rozhodně nezapře:

IMG 1958
IMG 1959

O pár hodin a o pár lahváčů později se dílo zadařilo a já jsem mohl konečně na motorku nahodit všechny kufry. Nutno říct že motorka s nimi vypadá perfektně a na první pohled ani není tolik patrný rozdíl v barvách. Pokud o tom někomu neřeknu, ani neví. Především jsou ale jak držáky, tak kufry perfektně zpracované. Kufry mají na vnitřní straně kovový plát chránící před žárem z výfuku a upěvňují se velmi jednoduše - nejprve se zachytí za spodní hrani držáku a pak se zachytí a zamknou o horní hranu. Vše velmi dobře pasuje a nasazení a sundavání je otázkou vteřiny.

IMG 1964
IMG 1994
;IMG 1965
IMG 1968
IMG 1970
IMG 1983

Co se týče praktické stránky, na objem se mě neptejte, tuhle hodnotu jsem nezjišťoval a ani se mi jí teď nepodařilo jednoduše dohledat. Bude asi o trochu menší než u neoriginálních Givi, ale na dovolenou ve dvou nám to společně s topcasem vždy stačilo. O čem ale rozhodně uvažuji, je dokoupení brašen do kufrů.
Bez nich je totiž kufry nutné pokaždé sundavat a tahat s sebou, což je nejen dost nepraktické (nést dva těžké postranní kufry a navlečený v kombinéze není záležitost, kterou chcete provozovat víc, jak pár metrů), ale hlavně jsem už párkrát kufry narazil třeba do futer při průchodu dvěřmi a udělal jim pár nehezkých škrábanců.

Co se týče praktické stránky na motorce, tak tady je to asi stejné jako u jiných kufrů - nastupování řidiče je celkem v pohodě, ale už jsem se taky párkrát zapomněl a kopnul jsem si do nich. Nastupování spolujezdce vyžaduje poměrně cvik a "disciplínu", ale moje žena to už zvládá velmi ladně :) Při jízdě se motorka s kufry chová klidně, ani nemám pocit, že by jí nějak příliš rozšiřovaly, viz fotky. V manuálu je doporučená maximální cestovní rychlost tuším 120 km/h, ale zvládáme s nimi jezdit klidně 150 km/h po delší dobu (cestovní rychlost po dálnici) a nevypadají, že by jim to ubližovalo. No a hlavně, jak jsem už jednou psal, na motorce vypadají skvěle a VFRo s nimi vypadá jako opravdový cesťák.

{jcomments on}