Články

VFR800 FI - seřízení ventilů

Ventily VFR800FIŠamanské téma podruhé, pro změnu na VFR800FI.

Ventily na VFR800Fi se dělají podobně jako na VTECu, a proto je tento článek jen stručnou nastavbou toho předchozího. Asi správnější by bylo říct, že VTEC se dělá podobně jako FI, protože tu bylo dříve. Ať tak či onak, postup je podobný a v případě FI podstatně jednodušší ze dvou důvodů:

  1. Rozvod koly se snadněji skládá

  2. Měřit můžete ihned po sejmutí ventilových vík. Nemusíte demontovat vačky a blokovat zdvihátka přípravkem.

Bohužel, rozvodová kola je kus krásné strojařiny, o kterou jsou následující generace VFR ochuzeny. Jen pro zajímavost dodám, že ačkoli se motor točí ve směru hodinových ručiček, vačky se díky převodu točí opačně, proti směru otáčení motoru a částečně tak ruší gyroskopický efekt motoru. A možná také působí jako vyrovnávací hřídele a tlumí vibrace.

Tak dost snění. Vzhledem k tomu, že jsem přišel k již odstrojené motorce, popis, jak co rozebrat nemám k dispozici. Ale třeba doplní nějaký zkušený FIčkař (už zase blouzním).

 

Ventily VFR800FI1. Demontujte svíčky, kryty ventilových vík a inspekční otvor na pravé straně motoru.

2. Měření vůlí. Natočte motor do pozice 1T a změřte vůle na první řadě válců. Správná pozice se pozná tak, že vačky jsou nahoře. Pokud tomu tak není, otočte motorem ještě jednou o 360 stupňů ve směru hodinových ručiček. Změřte vůle a poznamenejte si je do připravené tabulky. Stejným postupem změřte vůle na ostatních válcích.

 

Ventily VFR800FI

3. Začneme třeba zadní řadou válců. Natočte motor do pozice 3T. Vačky musí být na třetím válci nahoře, podélné rysky na rozovodových kolech na vnějších stranách kol a rovnoběžně s horní hranou hlavy válců. Vůbec není na škodu označit si fixou zuby proti sobě.

 

 

 

 

Ventily VFR800FI 4. Postupně povolujte domečky držící vačky. Pozor. Domeček se bude zvedat vždy na jedné straně (kde jsou vačky v záběru) více. Šrouby musíte povolovat postupně a odlehčenou stranu nadzvedávat tak, aby se spára zvětšovala po celém obvodu rovnoměrně. Jinak se domeček vzpříčí. Pokud se vzpříčí, musíte šrouby znova, do kříže, utahovat, aby si domeček postupně sedal. Na místě není žádné násilí, páčení ani spěch. Protože domeček není samostatný náhradní díl a když něco poděláte, bude to drahé. Navíc je to hliník, což je materiál sice lehký, ale osobně se na něj bojím i křivě podívat.

5. Když je domeček demotován, vyhoďte vačky. Pozor, malé domečky nemají popsanou pozici, proto si je označte fixou nebo ukládejte v pořadí, ze kterého poznáte, kam patří. Velký domeček je na straně sání označen nápisem IN (intake). Tady záměna nehrozí.

6. Demontujte postupně hrníčky ventilů, kde chcete upravit jejich vůli. Podložku s velkou pravděpodobností vyndáte přilepenou na hrníček. Pokud ne, vytáhnete ji z ventilové misky magnetem. 

7. Změřte podložku mikrometrem a nahraďte podložkou potřebné tloušťky. Příklad. Na sacím ventilu máte podložku 1.725mm. Naměřená hodnota je 0,19 mm. To je sice v toleranci, 0,16 +/- 0.03mm, ale můžete ji chtít dostat „do nuly“. Nová hodnota tedy bude 1.725 + 0.030 = 1.755. Taková podložka se však nevyrábí. Proto se použije nejbližší vhodná, a to je 1.500. Podložky jsou stejné jako ty na VTECu. 

8. Jakmile máte vyměněny všechny požadované podložky, můžete začít skládat. Nejdříve vačky. Opět je nejde přehodit. Vačka na straně sání má nápis IN, vačka na straně výfuku EX. Vačky položte do jejich uložení tak, aby rysky byly na vnější straně ozubených kol a zároveň rovnoběžně s hranou hlavy válců. Pokud jste si kola pomalovali fixou, máte usnadněnou práci. Jednoduše dejte značky proti sobě. 

9. Nasaďte domeček, opět značka FI musí být na straně sání. Domečky u rozvodových kol nasaďte zpět v pořadí, jak jste je demontovali.

Do kříže přitahujte jednotlivé šrouby, aby si domeček rovnoměrně sedal. Následně utáhněte momentem 12 Nm.

10. Zatočte alespoň jednou motorem ve směru hod. Ručiček a proměřte znova ventilové vůle pro válce 1 a 3.

Pokud je vše v pořádku, můžeme přejít na přední řadu.

 

11. Natočte motor do pozice 4T. Vačky 4 válce musí být nahoře, rysky na vnějších stranách.

Postupujte analogicky jako u zadní řady válců (body 4 – 10)

 

Ventily VFR800FI 12. Zatočte motorem a znovu překontrolujte pozice vaček a klikového hřídele pro značky 3T a 4T. Můžete také ověřit, zda jsou obě řady válců správně synchronizované (ale tím, že jste dělali každou řadu zvlášť byste je rozhozené mít něměli). Jestliže je motor na značce 4T, měly by na zadní řadě válců být v rovině důlčíky. Analogicky pro přední řadu válců a značku 3T.

 

Ventily VFR800FI

 13. Namontujte ventilová víka. Těsnění je dobré k víku (přilepit) pastou na motor. Je doporučené aplikovat malé množství pasty také na obě vybrání v místech vaček. Není to však nutné.

Namontujte svíčky.

 

Motorka, na které jsem ventily dělal už nebyla nejmladší a gumová těsnění už byla docela tvrdá. Mechanik přede mnou to řešil pastou. Motor netekl, ale Lukášovi jsem stejně doporučil kopit novou sadu těsnění. Lukáš koupil komplet sadu na motor (vč. Těsnění pod hlavu od Atheny za cca 4500kč) To mi přijde jako dobrá cena, když vezmu v potaz, že samostatné těsnění po víko stojí cca 1000 kč. Následně bylo možné zadeklovat motor „nasucho“ s tím, že pastou se jen chytne horní část těsnění k víku. Při příštích ventilech se bude motor krásně rozebírat.

Většina podložek v náhradě se vyrábí po 0,05mm. Lukáš však objevil obchod, kde jsou k mání i ty 0,025mm za slušnou cenu.

Dotahovací momenty jsou shodné s VFR800VTEC. Vůle ventilů 0,16 +/-0,03mm pro sání a 0,30 +/-0,03mm pro výfuk.

 

 

 {jcomments on}