Divný pták aneb sbírka tříkrálová.

 P1052396Přiletěl k nám před dům divný pták, odkudsi z jihu, snad až z Bavorska. Takhle v půlce zimy to nebývá obvyklé a že by u nás chtěl přezimovat. Povídání o starostech mladých a neklidných motorkářů, viděno očima staršího motorkáře, který se nemůže dočkat jara a tak si krátí čas psaním takovýchto elaborátů.

Studený zimní večer počátkem ledna 2022. Jsem tou dobou v práci a slyším klapnout dveře obchodu. Tak tu mám dalšího zákazníka a jdu z vedlejší místnosti vstříc novému zájemci o krmivo. Mladý týpek kolem 25 let, s helmou, která snad pamatovala Rossiho ještě jako puberťáka a motorukavicemi mi hlásí, že je zde, aby zaparkoval tu motorku na zimu. Prý to domlouval s mým synem. Sakra, do Apríla je ještě daleko a tak se jdu podívat ven před obchod s čím, že si to ten potomek Eskymáka a motorkáře přihasil. Káčkové Bávo 1200 RS, rok narození odhadem přelom milénia. Potlačil jsem silné nutkání mu navrhnout, aby si zajel přezout na drapáky a pak že mu hned otevřu vrata a může to tam hodit. Vysvětlil jsem mladému muži, že ono slíbené místo dělí od jeho Bundesfofrgauče cca 30m rozmáčeného svahu krytého neduživým zimním trávníkem. Že s takhle těžkou motorkou to nedá, jedině by vládl dovednostmi Davida Coperfielda.

Vypadal tím sdělením dost zaskočeně, motocykl byl v jakési ozdravovně o dost déle než měl být, vykešoval tam asi o dost více než plánoval a když se z toho servisu vrátil, tak už bylo tak ošklivo, že nebyla šance s tím někam dále zajet nebo přejet náš devítijamkový golfový plácek. Pokus o telefon jeho příteli zřejmě nedopadl a přítel na telefonu mu nic neporadil.

P1052400

 Byl to shodou okolností právě tento kamarád mého syna, který mne na podzim loňského roku žádal o konzultaci ohledně výběru motocyklu. Prý už měl vybráno a jeho šampiony se stali oři z Mnichova. Prý se rozhoduje mezi BMW R 1200RS a K 1200 RS. Popravdě jsem mu odvětil, že mé srdéčko bije v rytmu véčkového čtyřválu a že nejsem asi ten nejpovolanější, kdo by mu měl poskytovat moudra ohledně výběru. Že bych mu třeba doporučil jeté Vefro, které je svojí spolehlivostí pověstné a případné opravy jej nepřivedou mezi obyvatele azyláče. Ovšem polichocen jeho žádostí jsem se mu snažil vyhovět. Stručně jsem mu shrnul výhody a nevýhody této značky všeobecně. Těžko radit, když o tom člověku nic nevíte, nemáte ani tušení jestli je to další Jarda Šíma, Igor Brezovar nebo jen pacient, který podlehl svodům modrobílého loga. Jeho předchozí motorka byla šestková Bandaska od Suzuki, ani se nezmínil proč ji vlastně prodával. Info dostal a jak s ním naloží už je věc druhá. Toto se odehrálo před několika měsíci a nyní ho tu mám osobně. Co s ním teď? Posílat jej domů v tomhle čase-venku nějaké 4 nad nulou, tma, mokré silnice (snad až do dnešního rána stále pršelo), počasí, že ani náš pes nechce chodit na venčení. Na to jsem neměl srdce.

   Poskytl jsem tonoucímu stéblo záchrany. Pokud by do večera dalšího dne umrzlo, tak by se to tam nechalo odtlačit. Tak zněla i naše finální dohoda. V hlavě mi v tu chvíli rotovala myšlenka, co když bude tahle čvachta třeba celý další týden? Můj synek v tu dobu doma nebyl, aby si tohle vyřešil a tak jsme to uzavřeli takto. Potomek se vrátil domů asi o hodinu později a sdělil mi, že meteo prognóza je nadějná. Mimochodem jsem se od něj také dozvěděl, že kolega chce tuhle motku na jaře prodat, bo je prý neskladná do zatáček. Sakra jak to dneska ti mladí bajkeři vybírají motorky? Podle barvy? Blesklo mi tak hlavou, zítra je 6. ledna-Tři krále. S vytlačením Brambory si prý tedy poradí její majitel, můj syn a jeho další kamarád.

 Jen jestli prý by jsem mohl nechat své drahocenné Embéčko přes noc venku a do garáže vrazit tenhle teutonský ingot. Zalapal jsem nad tou smělou žádostí po dechu. No nerad, ale nakonec jsem svolil.

P1062401 P1062402

P1062403

Ještě jsem si toho zimního ptáka blejskl, protože další fotku jsem čekal na téma Bávo a bahenní koupel. Zítra jsou Tři králové, jestli to nezamrzne, tak by nebylo od věci mít nafocenou tuhle šílenost. Tříkrálová sbírka, jeden Kašpar a další dva králové sbírají z bláta bezmála třímetrákový dáreček. Jdu nabít foťák.

  Nadešel kýžený večer. Přes den se vyčasilo, ráno přímrazek a nízké teploty se drží i přes den. Hodina H prý bude kolem deváté večerní. Ve zmíněný čas mi synátor sdělil, že očekávaný třetí král nedorazí, protože vytváří hodnoty na odpolední šichtě. Jestli bych nepomohl já.  Mám já tohle zapotřebí, takhle se tady předvádět před sousedy? No dobře, budu spoléhat na milosrdnou tmu, která už přikryla i podtatně větší ptákoviny. Otevřeli jsem gatráž, aby si s tím majitel vycouval. Prý jestli to má nahodit. Bylo mi líto kvůli těm pár metříkům nahazovat motor v téhle zimě. No neposlech a zkusil to. Startér nejdřív tak pomalu zahoukal jako sova, ale pak mu asi bylo trapně přede mnou, kterému chytá Vefro na druhou otočku kliky a motor ožil. No jako auto, zvukem si mne tenhle dálniční buldozer nezískal. Tak to tedy zkusíme, v duchu jsem se modlil, aby byl podklad dostatečně ztvrdlý a někde mu to neustřelilo. Asi jsem nahoře dobře zapsán, za necelou minutku byl bez problému nahoře. Byl hodně spokojený a já ostatně taky. obešlo se to bez ostudy. Mlaďas mi děkoval jako bych to byl já sám, kdo tu motku vytáhl do stání. Tak teď už jen postavit na hlavní stojan a mohl si vyndat baterku. Dílo bylo dokonáno.

P1072404

Takže i takovéto příhody přináší život, když máte doma syna motorkáře.

{jcomments on}