Články

Kufry

P9282468V průběhu času jsme zveřejnili dva články na téma kufry pro VFR. Originální kufry a horní topcase Givi Maxia. V tomto článků uvádíme stručné zkušenosti našich členů s kufry ostatních výrobců.


Gapyra VFR800VTEC

gapyra001Na vtecu mám horní kufr givi maxia 4 a boční v35. Maxie jsem měl průběžně všechny modely a vždy byla jen spokojenost. Líbí se mi tvoje originální plotna se silentbloky. Určitě je to lepší, než pevné spojení. Boční jsem vybral jen podle držáků se kterými už jsem moto koupil. Bohužel je to téměř nesundavací verze, takže stále jezdím s lešením. Všechny kufry jsou na jeden klíč. Na druhou stranu poslouží jako padáky. Dělá se ovšem i verze rychloupínací na patenty. Tyto boční kufry mají smysl jen s taškami, protože se otevírají v polovině, což je nepraktické. Tašky jsou super. S kufry mám zatím jen pár tisíc km a fungují, neteče do nich. Do každého bočního kufru se vejde
integrální helma. Na fi jsem si vyrobil hliníkové kufry s otevíráním víka a tento systém je dle mně nejlepší. Zase se designově takové kufry moc nehodí na moto tohohle typu. Boční kufry jsem ani nechtěl kupovat, protože jezdím sám. A tam mi přijde ideální kombinace zadního kufru a válce na zadní sedlo.

 

 gapyra  gapyra
 gapyra  gapyra
 gapyra  gapyra


Vlado VFR800VTEC

 vlado001Já jsem koupil kufry ihned v honde s novou motorkou. Kufry honda jsem po poradě v prodejně zavrhnul. Byly jednak drahé a jednak mělz malej objem (pro moje časté a dlouhodobé cestování naprosto nevhodné). Byly sice pěkné, ale co naplat? Tak jsme vybírali s Jankou (prodejkyně v Hondě) podle mých potřeb a podle ceny. Zkoušel jsem jich více. Nakonec zvítězila varianta použít zadní top case, který jsem měl ještě z Fireblade, dokoupil jsem pouze držák. Bočáky jsem koupil úplně nové. S Jankou jsme se shodli na replice Givi. Byly levné a hlavně velké objemově. Maximalni spokojenost. Mám s nimi projetou půlku, hlavně balkánské Evropy + Itálii, Ukrajinu atd. Nabalím všechno, co potřebuji na 14ti denní dovolenou. Mám jestě tank vak, ale ten při cestách používám spíše jenom na nepromoky, doklady a na mapy pod slidou. Jezdím plně naložený ve dvou s batůžkem a plnými kufry i přes 200km/h. Žádný problém. A že mám s kuframa naježděno "veľmi veľa", nie je pochyb. Jsem přece cestovatel. :-). Montáž byla jednoduchá, vsechno pasovalo jak melo. Za cca 2 hoďky jsem mel držáky namontované i pri mé technické zručnosti (jsem totiz hoteliér, ne technik).

 kufry_vlado  kufry_vlado
 kufry_vlado  kufry_vlado
 kufry_vlado  kufry_vlado
 kufry_vlado  kufry_vlado
 kufry_vlado  kufry_vlado


 kufry_vevercakVeverčák VFR1200F

Velké Vefro je cestovní motorka a k té kufry neodmyslitelně patří. Honda nabízí v rámci originálního příslušenství sadu tří kufrů, která motorce velmi sluší a využívá systém úchytů, který vyžaduje pouze malou plotnu na horní kufr a boční kufry se obejdou bez jakékoli přídavné konstrukce, prostě kufry jen zacvaknete do otvoru v originální podsedlovce a je to. Klíčky jsou společné se zapalováním, kufry jsou v laku stroje, kufry krásně přiléhají ke stroji a zbytečně jej nerozšiřují, prostě paráda … Má to ale svoje ALE.

  1. V dobé, kdy jsem Veverku kupoval, stála sada origo kufrů cca 50 tisíc Kč. Někdo v Hondě evidentně při cenotvorbě chlastal
  2. Objem kufrů je relativně malý. Zadní kufr má pouhých 31 litrů a boční 29 litrů, tj. celková kapacita uložného prostoru činí 89litrů. To je určitě dost pro jednoho, ale pro dva na týdenní dovolenou už to osobně cítím jako komplikaci.

Takže jsem se rozhodl „přepoužít“ kufry, které jsem používal už na FI. Tzn. horní kufr Givi Maxia 3 (objem 55 litrů) a boční kufry Givi E41 Keyless. Maxii zná asi každý, zajímavostí bočních kufrů je odklápění části víka na číselný zámek, takže není problém na cestě vyjmout vhodně uloženou drobnost, aniž by člověk  musel otvírat celý kufr. Celkový objem zavazadlového prostoru tak činí 137 litrů a na rovinu, to je trochů jiné číslo než v případě originálních kufrů. Okufrování motorky navíc vytvoří pro spolujezdce „křeslo“, na kterém se nemusí nijak extra držet, může se pohodlně opřít a užívat si jízdu v pohodlíčku J.

Použití neorigo kufrů sebou nese potřebu montáže nosičů. Opět jsem narazil na novost stroje a jediný, kdo v té době měl k dispozici celý systém, byl SW-Motech s držákem typu Qiuck Lock. Ten se skládá z pevně namontového nosiče zadního kufru a rychloodmontovatelných nosičů bočních kufrů (každý nosič je na 3 rychloupínacích šroubech a montáž/demontáž je otázkou vteřin). Samotná montáž byla velmi jednoduchá, němec vyrábí přesněji než Ital a nic nebylo nutné upravovat, takže i když nosič dorazil den před odjezdem na první dovolenou, v klidu a v pohodě jsme odjeli podle plánu.

Prakticky hned se projevil první nedostatek řešení – konstrukce nepřiléhá tak těsně jako originální kufry, takže motorka získá na šírce. Není to nic, s cím by se nedalo jezdit, ale je třeba na to myslet, pokud se člověk chce někde protáhnout. Jelikož boční kufry vozím výjimečně, není to tak velký problém, který ale z principu nelze vůbec eliminovat.

Druhým, méně očekávaným, nedostatkem je pravděpodobně konstrukční vada SW-Motech držáků obecně. Nosič zadního kufru lehce kmitá a s ním celý zadní kufr. Pravděpodobně je materiál přiliš pružný vzhledem k délce přesahujícího ramene nebo chybí stabilizační vzpěra, ale následně jsem to pozoroval u více nosičů od stejné firmy. Reálně to nečiní žádné problémy, najezdil jsem s tím cca 70 tisíc km (zadní kufr vozím pořád), ale občas se nad tím jiní pozastavují.

S výjimkou výše popsaného o nosičích a kufrem při jízdě nevím, tudíž jsem spokojený. Zadní kufr vozím stále a držáky bočních kufrů z pověrčivosti nesundávám a namlouvám si, že by případně posloužily jako padací rám :-D. Úložného prostoru mám dostatek i při dovolené ve dvou na jedné motorce a neřeším žádné přivazování neforemných zavazadel. A dokud se v Hondě nevzpamatují při cenotvorbě, neočekávám, že bych něco měnil ..

 kufry_vevercak  kufry_vevercak
 kufry_vevercak  kufry_vevercak

{jcomments on}