Články

Pirelli Angel GT

Pirelli Angel GT

Předchozích Pirelli Angel ST sjel dvě sady, takže ty gumy celkem znám. A i když mezi tím byly Micheln Pilot Road 3, Dunlop RoadSmart II a Bridgestone T30, je to jako když nazujete staré boty. Rozjedu se na motorce a připadám si jak magor. Takový lehký pocit nestability. Nestabilita není to pravé slovo. Angely jsou snadno ovladatelné. Na můj vkus asi až moc. Možná je to dané typem motorky a na jiném stroji se budou chovat jinak. Je to podobný pocit, jako když přesednete z horského kola na galuskáč.

Také vám to přijde najednou takové vrtkavé. Ale ujedete pár kilometrů, zvyknete si a najednou zjistíte, že to kolo v pohodě zatáčí, stejně jako drží stopu v přímém směru. Taková je Pirelli Angel. Je jiná. Není to guma, že sednu a jedu. Musím si na ni zvyknout. Předchozí gumy byly v přímém směru stabilní a do zatáčky bylo potřeba motorce pomoct. Angel spadne do zatáčky sama. Vše je tak neskutečně lehké. Jako jízda s přeposilovaným řízením. Předchozí tři gumy drží v zatáčce stopu a když ji chcete změnit, musíte vyvinout úsilí. U Angela stačí do řidítek lehce drcnout a už točí na tu nebo onu stranu. V zatáčce mám pocit, jako by se motorka spíše vznášela, než jela po asfaltu.

Co je vlastně Pirelli Angel GT zač? Angel GT je nástupcem oblíbeného modelu Angel ST, který si má zachovat stejně sportovní vlastnosti, ale přidat o 30% větší kilometrový nájezd. Tak to alespoň deklaruje výrobce na základě nezávislého testu z Německa. Stejně výborné vlastnosti má mít i na vodě.

 

Pirelli Angel GTNový profil gumy umožňuje o 5% větší náklon. Na tom asi něco bude, protože na těchto gumách jsem ztratil levý hlásič náklonu a opiloval si botu. Zadní pneumatika je oproti svému předchůdci dvousměsová - tvrdší střed s nižším obsahem siliky pro větší výdrž a naopak měkčí boky pro lepší grip v náklonu. To je dle mého názoru jednoznačně posun vpřed. Starší model se strašně snadno "zprznil" na rovinkách.

 

 

Podle dostupných materiálů je přední guma jednosměsová. Ničemu to nevadí. Přední guma se stejně sjede do střechy spíš než do placky a boky mívá i dvousměsovka měkké. Přední Angel GT je z měkké gumy komplet. I na pohled vypadá přední guma jinak. Zatímco zadní je z výroby hladká a lesklá, jako prakticky každá nová pneumatika, přední je mírně drsná, matná. Na omak měkká. Textura je vidět i na přiložených fotkách.

Konstrukci asi nemá smysl dopodrobna rozebírat. Vzorek zůstal téměř stejný jako na Pirelli Angel ST s několika drobnými rozdíly. Angel GT už nemá vylisované ty "andělíčky". Ne, že by to k něčemu bylo. Andělíček stejně cca po 1000 km zmizel a bez nich je zřejmě forma levnější. Drobných změn také doznaly drážky, tvořící "andělíčka". Cílem je zlepšit odvod vody.

Proklamované lepší chování na vodě jsem neměl možnost vyzkoušet. Gumy šly na motorku na podzim, odjezdil jsem na nich zimu a kousek jara. V dešti jsem v nich prakticky nejel.

Trochu nejistě jsem se cítil při teplotách pod 5 st. Celsia. Jakoby už zadek trochu ztrácel přilnavost při sklápění do zatáčky. Možná daň za zvýšený dojezd a použitou tvrdší směs na středu. Když už však byla motorka v náklonu, problém nebyl. S předkem problém nebyl žádný.

O 30% lepší výdrž se u mne opět nekonala. Bohužel zde chybí tradiční sjetí do mrtě, ale pneumatiky byly na značkách po 6238 km. Zbývalo 1 – 1,5 mm vzorku (pneumatika měla více sjetou levou stranu). Teoreticky by mohla najet 1000 – 1500 km. Vzhledem k plánované 1000 km cestě ve dvou s kufry a předpovědi deště jsem na takto sjeté gumě nechtěl jet. Předchozí Angel ST měla dráty proklatě nízko a prakticky se sjetým vzorkem se draly ven. Většinou takto sjeté pneumatiky dolítám kolem komína. Když je hezky a absence vzorku nevadí. Výdrží se tedy tato pneumatika nijak nevybočuje z řady. Předchůdce Angel ST mi vydržela 7400 km, GT je tedy na tom s výdrží zhruba stejně.

Prakticky během celé své životnosti si pneumatika udržela dobré vlastnosti, jen ke konci začala být při přechodu do náklonu mírně nestabilní. Což dělají všechny nerovnoměrně sjeté gumy.

Pro srovnání uvádím tabulku dosud testovaných pneumatik ježděných za podobných podmínek:

Pneumatika

Nájezd v km

Bridgestone BT023

8418

Pirelli Angel ST

7400

Michelin Pilot Road 3

7988

Dunlop Roadsmart 2

8000

Pirelli Angel GT

6238 (značky) 7738 (odhadovaná)

 

Představení pneumatiky pojala Pirelli ve velkém stylu a novinářská předváděčka se udála na palubě letadlové lodi Cavour. Což se pochopitelně líbilo a dobrý dojem byl přetaven v dobré recenze. Za mne je Pirelli Angel GT dobrá guma, ale Roadsmart 2 nebo Michelin Pilot Road 3 mi vyhovují více.

 

Obligátní tabulka, jak byla pneumatika provozována:

Dálnice a silnice I. třídy

15,00%

Jízda ve dvou, s kufry

20,00%

Jízda za mokra

0,00%

Okresky

60,00%

Hory

25,00%

 

Na závěr pár recenzí ze zahraničních časopisů:

2013 Vítěz srovnávacího testu sportovně cestovních pneumatik časopisu Motorrad

... Každý, kdo dosud spojoval značku Pirelli se sportovně zaměřenými pneumatikami pro hezké počasí, změní názor. V pneumatice Angel GT Italové vytvořili skutečně všestrannou pneumatiku, schopnou nejen sportovní jízdy po okreskách, ale také s výbornými vlastnostmi na mokru...

Resumé:

To je premiéra! Díky lepší přilnavosti za mokra je Angel GT mnohem lepší než jeho předchůdce ST, aniž by ztratil cokoli ze sportovních vlastností. Špičková pneumatika.

2013 Vítěz testu turistických pneumatik magazínu PS Sportmotorradmagazin

... Nová Angel GT je jednoznačná volba do každého počasí. Dobře namíchaný koktejl sportovních dojmů. Číslo jedna na mokrém asfaltu...

2013 MOTO MAGAZINE - těz testu sportovně turistických pneumatik

... Angel GT ukazuje, jak skvělou práci odvedli konstruktéři Pirelli. Pneumatika se stává etalonem ve své třídě. Upřednostňujeme tuto pneumatiku díky dojmům které v nás zanechala díky svému chování a výborným výsledkům za rozličných podmínek...

2013 MOTO JOURNAL - vítěz testu sportovně turistických pneumatik

... Výborná stabilita v zatáčkách, silný grip v náklonu a velmi dobrá odezva je výhodou nejen při sportovní jízdě. Vynikající začátek pro GT! Vyznačuje se vylepšenými vlastnostmi za mokra bez ztráty sportovních vlastností svéh předchůdce ST. Spičková pneumatika...

 

 Pirelli Angel GT  Pirelli Angel GT
 Pirelli Angel GT  Pirelli Angel GT
 Pirelli Angel GT  Pirelli Angel GT
 Pirelli Angel GT  Pirelli Angel GT
 Pirelli Angel GT  

{jcomments on}