Články

Ukazovateľ zaradenej rýchlosti GiPro X-Type

GiPro

Určite ste sa s tým už stretli, idete si na motorke dlhšiu dobu pokojne krajinou a zrazu ste si nie istý aký stupeň tam máte zaradený.
Tak presne toto bol aj môj problém pri prechode na VFR z malej CBF. Časté radenie neexistujúceho siedmeho stupňa či príliš veľké podradenie pred zákrutou zakončené efektným preklzom zadného kolesa.
Predchádzať by tomu mal pomôcť výrobok firmy Healtech z názvom GiPro.

Na Hondu VFR 800 V-tec existujú dva tipy ukazovateľov. Rozhodujúcim faktorom je rok výroby motocykla. Zatiaľ čo na ročníky 2002 až 2005 je potrebné zakúpiť GiPro X-Type ktorý sa skladá zo samotnej zobrazovacej jednotky (objednávací kód GIPRO-X-RD pričom posledné dve písmená označujú farebné prevedenie) a prídavnej kabeláže (objednávací kód GPX-H01). Na ročníky 2006 + je potrebné zakúpiť GiPro DS-series (objednávací kód GPDS-H01-RD pričom posledné dve písmená označujú farebné prevedenie.

GiPro DS je na montáž jednoduchšie nakoľko ho stačí pripojiť do diagnostickej jednotky motocykla a už len nájsť vhodné miesto na umiestnenie.

GiPro X-Type si vyžaduje zásah do kabeláže a postup si opíšeme nižšie v texte.

 Veľmi dôležitá vec je pred kúpou si zvážiť farebné prevedenie ukazovateľa. Ono totiž nejde len o to zladiť ho s podsvietením prístrojovej dosky. Samotné farby majú vplyv na čitateľnosť na slnku. Pričom Najlepšie čitateľné sú farby červená a modrá. Biela je niekde na rozhraní (trochu zaniká pri dennom svetle). Najhoršie sú na tom zelená a žltá, ktoré sú za denného svetla najhoršie čitateľné.

Montáž na VFR 800 V-Tec ročník 2002:

 

GiPro

1. Demontujeme ľavú a pravú bočnú kapotáž.

2. Na ľavej strane nájdeme konektor elektronického tachometra.

3. Rozpojíme ho a vložíme doňho konektor ukazovateľa rýchlosti.

4. Pôvodný konektor tachometra pripojíme na konektor ukazovateľa rýchlosti.

GiPro

5. Na pravej strane nájdeme zo šedej krabičky vychádzajúci žlto-zelený vodič

6. Za pomoci pribalenej ružovej svorky, zaklapneme žlto-zelený vodič z vodičom vedúcim z konektora ukazovateľa zaradenej rýchlosti

GiPro7. Nájdeme vhodné miesto na uchytenie zobrazovacej jednotky a za pomoci pribalenej obojstranne lepiacej pásky ju prilepíme. Mne osobne najviac vyhovovalo miesto medzi ľavým displejom a otáčkomerom. Samotná jednotka je veľmi malá a nijak neprekáža. Navyše je prípojný kábel rozumne vyvedený spodkom. Samotný kábel som ešte uchytil pod prístrojovou doskou sťahovacou páskou aby som si ho pri riadení nechtiac nevytrhol.

 

Programovanie :

Jednotku je pred používaním potrebné najskôr naprogramovať. Tento proces je veľmi rýchly a jednoduchý. Navyše nie je potrebné s motocyklom opustiť garáž.

Výrobca odporúča previesť programovanie s teplým motorom, aby sa predišlo chybám.

  1. Postavíme motocykel na zadný stojan so zaradeným neutrálom.

  2. Zapneme zapaľovanie do polohy ON. Displej začne pomaly odrátavať od 6 do 1.

  3. Keď na displeji začne pomaly blikať písmeno ,,L“ naštartujeme motor a necháme ho bežať na neutrál.

  4. Zaradíme prvý rýchlostný stupeň a pustíme spojku. Otáčky držíme v rozsahu 2000 až 4000 ot./min. Displej začne rýchlo blikať čo signalizuje že sa jednotka učí prvý rýchlostný stupeň. Celé to trvá len pár sekúnd.

  5. Ako náhle sa na displeji objaví písmeno ,,n“ znamená to že jednotka sa naučila prvý stupeň.

  6. Na displeji začne pomaly blikať číslica ,,2“. Zaradíme 2 rýchlostný stupeň a postupujeme ako v prvom prípade tak že držíme otáčky 2000 až 4000 ot./min.

  7. Celý proces sa opakuje až po šiesty prevodový stupeň.

  8. Pri zaradenej šestke by sa na konci programovania malo objaviť písmeno ,,o“ a displej by mal prestať blikať.

  9. Vypneme motor kľúčikom a počkáme pár sekúnd.

  10. Po opätovnom otočení kľúčika do polohy ON by mala jednotka od 1-6 čo signalizuje správne nastavenie jednotky.

  11. Ak programovanie nebolo správne a jednotka ukazuje nesprávne hodnoty je možné urobiť reset jednotky. Ten sa robí tak že zapneme a následne vypneme zapaľovanie z polohy ON do polohy OFF. Tento proces je potrebné urobiť rýchlo 6 krát za sebou.

Ak pri následnom zapnutí zapaľovania do polohy ON začne jednotka odpočítavať od 6 do 1 bola pamäť vymazaná a je možné jednotku znova naprogramovať.

 

Funkcia maximálnych otáčok :

Na jednotke GiPro X-Type je možné naprogramovať aj funkciu tzv. varovného svetla preradenia pri dosiahnutí nastavených otáčok. Ono to vlastne ani nieje nejaké svetielko ako sme zvyknutý zo superšportov, ale na displeji bude blikať písmeno ,,U“

Aktivácia tejto funkcie:

  1. Postavíme motocykel na stojan a zaradíme neutrál. Motor je potrebné pred programovaním zahriať na prevádzkovú teplotu.

  2. Otáčky postupne zvýšime na 3000 až 4000 ot./min. A držíme ich v tejto polohe niekoľko sekúnd až kým sa na displeji neobjaví znak ,,-„

  3. Držíme otáčky ešte ďalších cca 5 sekúnd kým sa na displeji objaví ,,C“

  4. Vypneme motor kľúčikom do polohy OFF

  5. Znovu zapneme motor a na displeji pomaly bliká ,,C“

  6. Pomaly zvyšujeme otáčky motora na požadovanú hodnotu pri ktorých chceme mať signál preradenia. Na displeji bliká ,,U“

  7. Držíme otáčky na požadovanej úrovni 2 sekundy a prudko pustíme plynovú rukoväť.

  8. Hodnotu uložíme vypnutím motora kľúčikom do polohy OFF.

  9. Odteraz nám bude ukazovateľ signalizovať pri nami nastavených otáčkach.

 

Skúsenosti po 10 000 km:

 Skúsenosti mám s GiPro len pozitívne. Za celú to dobu čo ho mám som nezaznamenal jediný výpadok či nesprávnu funkciu zobrazenia. Je to naozaj rýchla vecička čo reaguje v zlomku sekundy na zmenu rýchlostného stupňa a plní tak svoju úlohu na 100 %.

Snáď jediné negatívum je v zvolenej bielej farbe, ktorá na priamom slnku dosť zaniká ale nieje to nič hrozné s čím by sa nedalo žiť. Keby si môžem ešte raz vybrať asi by som bral ten v modrej farbe. Čo sa týka umiestnenia to je naprosto bezproblémové, dobre viditeľné a neobťažujúce. Pôvodná lepiaca páska drží.

 

Pre tých čo by si ho chceli upevniť na riaditká existuje a hliníkový držiak na riaditká za príplatok.

 

GiPro GiPro