Články

Givi Maxia

Givi Maxia Koupit originální kufr nebo náhradu od GIVI? Když se podíváme do ceníku, pak jednoznačně vyhraje GIVI. Ale je to vítězství opravdu tak jednoznačné?

Popis originálního kufru s ohledem na starší článek vynechám. Srovnávat budeme s aktuálně největším kufrem z produkce italského výrobce, GIVI Maxia.

 Givi MaxiaGIVI Maxia, navzdory svému objemu 56 litrů, nepůsobí těžkopádně. Svou roli hrají výrazné odrazné plochy, které jej opticky odlehčují. Ploché, v základním provedení černé víko může být dovybaveno barevným krytem nebo dodatečným nosičem (zahrádkou).

Barevné kryty se vyrábí v několika barevných odstínech, které poměrně dobře korespondují s barvou motorky. Pochopitelně, kryt lze také přelakovat, pokud budete trvat na tom, aby shoda byla dokonalá.

Pokud bude kufr odemčen, pak zmáčknutím madla v místě označeném nápisem „Press“ se víko otevře. Jemnějším otočením klíče doprava při odemčeném kufru se elegantně pomalu vyklopí madlo, za které můžete kufr odnést. Vyklopené madlo odhalí červený knoflík, kterým lze kufr také otevřít. Červeným tlačítkem pod zámkem lze kufr odepnout z plotny.

Givi MaxiaVíko podpírají ocelové vzpěry, které jej také aretují v otevřené poloze. V horní části víka je výklopná přihrádka, kam můžete dát třeba doklady. Těsnění víka je velice solidní.

Kufr se zavírá tlakem na víko shora, kdy dvě západky zacvaknou do zámků.

Objem kufru je nadprůměrný. Přičemž jeho kapacitu můžete snadno navýšit montáží nosiče na horní víko, kam lze přikurtovat objemné a lehké věci, jako karimatky nebo spacáky.

Dílenské zpracování je na vysoké úrovni. Horní víko je těsní profilové těsnění, nikoli pouze těsnění v drážce jako u originálu.

Ke kufru lze také dokoupit několik doplňků. Kromě výše jmenovaného nosiče je to doplňkové brzdové světlo, dálkové odemykání, opěrka zad a vnitřní taška.

Po pozitivních zkušenostech s taškou do originálního kufru byla GIVI taška byla druhým doplňkem, který jsem pořídil. Oproti originálu je cena velmi příznivá. Drobnou nevýhodou je nemožnost zmenšení objemu tašky, pokud povezete méně věcí.

Doplňkové brzdové světlo je vyrobeno z LED diod, které se montují do zadních odrazných ploch. Tento hezký doplněk má jeden nedostatek. Není homologován pro provoz na veřejných komunikacích.

Dálkové ovládání patří do skupiny, bez které lze žít, ale je hezké jej mít. Zvláště v případě, když se vám zalomí klíč v zámku. Elektromagnet vám kufr otevře.

Opěrka zad je dalším dílem, z kterého mám rozporuplné pocity. Originální kufr je již z výroby vybaven příjemnou opěrkou zad. Ke GIVI si ji můžete za docela nemalý peníz dokoupit. Jenže tato opěrka není podobný plát pěny, kopírující zadní stěnu, jako na originálním kufru. Je to spíše půlválec, který zadní stěnu kufru přesahuje. Jeho nákup je potřeba dobře zvážit a nejlépe řešit až s namontovaným kufrem na motorce. Pak hoďte mašinu na stojan a zkuste si sednout dozadu. Montoval jsem GIVI na BMW R1200R a s tou opěrkou by se tam nedalo sedět. Přesněji řečeno dalo, v permanentním předklonu.

Na VFR opěrka nevadí, protože díky univerzální plotně mám kufr proti originálu posunutý o pár centimetrů dozadu, takže se tato nevýhoda kompenzuje.

Jak to má GIVI pořešené s jejich nosičem, nevím. Po zkušenostech s BMW jsem mírně skeptický.

Pokud srovnám způsob provedení nosiče GIVI a originál VTEC, pak jednoznačně vede Honda.

Největším nedostatkem kufru je ale jeho uchycení k plotně. To příliš ve mně důvěry nevzbuzuje. Originální kufr se do plotny nacvakává proti směru jízdy. Na dně má přišroubovaný kovový odlitek, který zapadá do otvorů v přední hraně plotny. Takto uchycení kufr je fixován jak proti horizontálním a vertikálním pohybům. Masivní zub v zadní části kufru funguje jako třetí bod. Zub je také kovový a fixuje zadní část kufru horizontálně, vertikálně a proti posunu vpřed, např. Při brzdění. Proti posunu vzad kufr primárně fixuje výše popsaný nálitek na dně kufru. Pokud jedete se spolujezdcem, pak se může pohodlně o kufr opřít a hlavní zátěž převezme právě ten nálitek.

Givi se do plotny nacvakává ve směru jízdy. V přední části má ve dnu dvě malá vybrání, do kterých zapadají zuby z plotny. Ty nejsou příliš masívní a styčná plocha zub – kufr mi připadá docela malá. V zadní části má kufr třetí vybrání pro zadní pojistný zub. V tomto vybrání je také uschován upínací zámek. Ani zadní zub není nijak masivní. Zatímco přední zuby fixují kufr horizontálně, vertikálně a proti posunu vpřed (při brzdění), zadní zub ponese hlavní zátěž, pokud pojedete se spolujezdcem a ten se bude o kufr opírat.

 

Givi MaxiaVzhledem k tomu, že úchyty jsou vyrobeny z plastu, není vhodné kufr příliš přetěžovat a čas od času plotnu preventivně vyměnit. Ačkoli jsem sám s docela přetíženým kufrem absolvoval dovolenou na Sardinii bez výraznějších problémů, přeci jen bych tuhle záležitost nepodceňoval. Na motorkářském fóru se občas můžete dočíst o ztracených kufrech GIVI.

Posledním kamenem úrazu je klíč. Rozhodně bych doporučil stávající po zhruba 50 tis. Km zahodit nebo alespoň dobře označit, schovat do šuplíku pro případ nejvyšší nouze a vzít ze svazku, který ke kufru dostanete, náhradní. Moc by za to nedal, že ty originální kufry pro Hondu vyrábí právě GIVI. Minimálně zámky a klíče jsou zaměnitelné. A materiál klíčků podléhá únavě. Pak se vám jednoho krásného jitra jednoduše stane, že zamknete kufr a půl klíčku vám zůstane v zámku. Jestliže se taková událost stane někde daleko na dovolené, pak máte opravdu o zábavu postaráno.

V případě originálního kufru, který má uzavírací mechanismus primitivní a čitelné konstrukce, stačí zámek odvrtat a uzavírací páku zafixovat nějakou dobře lepící izolepou. Například. A kufr můžete dále otevírat a zavírat.

U GIVI, jež má zavírací mechanismus sofistikovanější, ale také patřičně komplikovanější bych si tak jednoduchým řešením jist nebyl.

Velkou výhodou GIVI je cena. Cena originálních kufrů je vysoká a v případě VFR1200F, Crossrunnera nebo Crosstourera bych skoro řekl až šílená.

Pro VTEC se stále ještě dají sehnat originály za rozumnou cenu v anglii, i když už také za cenu, že nebudou v originál laku. Myslím, že červená Candy Glory už moc nabídkách nebývá. Ale barvy pro roky výroby 2002-2006 by měly být v pohodě.

V případě GIVI je také příjemný široký sortiment náhradních dílů za rozumné ceny. Prakticky můžete koupit kdejaký šroubek nebo třeba náhradní víko.

To u Hondy nelze a v případě poškození musíte kupovat celý kufr.

 

Srovnání:

 

 

GIVI

Honda

Objem

+

-

Dílenské zpracování

+

-

Robustnost kufru

-

+

Způsob uchycení

-

+

Konstrukce plotny

-

+

Uchycení nosiče

-

+

Dostupnost náhradních dílů

+

-

Volitelné příslušenství

+

-

Cena

+

-

Vzhled

-

+

Opěrka zad

-

+

 

Givi Maxia Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  GiviMaxia sipka
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
 Givi Maxia  Givi Maxia
   

 {jcomments on}